©Canva

Oliebedrijven zien weinig brood in windparken op zee

Oliebedrijven zien weinig brood in windparken op zee

30 juni om 19:17

BP heeft gezegd dat het stopt met investeren in windparken op zee. Het ziet sowieso weinig in groene energie. Specifiek de windparken op zee zouden enorm duur zijn om aan te leggen en daardoor niet rendabel zijn.

De kosten voor de aanleg van windparken op zee zijn enorm gestegen, waardoor oliebedrijven ervoor kiezen hun geld anders te spenderen. Op Eenvandaag zegt analist Jos Versteeg van InsingerGilissen dat het rendement op windmolens veel lager is. Je moet veel windmolens bouwen voordat je er winst uithaalt. Zeker als je olie gewend bent, dat weliswaar moeilijker te vinden is. Als je het eenmaal hebt, is de energiewaarde aanzienlijk hoger. Iets wat vooral aandeelhouders liever zien.

Windmolenparken

Versteeg: "Het zou natuurlijk op lange termijn veel beter zijn als ze ook aan de toekomst denken. Maar de meeste CEO's zitten er tien jaar en denken ‘het zal mijn tijd wel duren’ en die willen het liefst zo veel mogelijk geld halen uit de olie.” Olie is bovendien dag en nacht beschikbaar, terwijl dat voor de zon en de wind niet geldt. We hebben bovendien nog lang niet alle olie en gas opgebruikt, waardoor de noodzaak minder hoog lijkt.

De regelgeving vanuit Europa op het gebied van duurzaamheid blijkt ook niet enorm goed te werken. Het zijn allemaal redenen voor bijvoorbeeld BP om een vacaturestop in te lassen als het om windparken gaat. Het wil kosten besparen, net als Shell, zijn concurrent die hem al voorging in dit plan. BP richt zich nu op de Golf van Mexico en Amerikaanse schalievelden om olie en gas te winnen. Alles om de aandeelhouders tevreden te stellen, die niet blij zijn met de huidige beurskoers van BP.

Lees meer over energie en mis niets met onze nieuwsbrief.