China zegt zijn groene energie doel van 2030 nu al te bereiken

©Unsplash

China groene energie doel 2030 nu al te bereiken

Het jaar 2030 komt vaak terug wanneer het gaat om hernieuwbare of groene energie. Dit jaar is als deadline gesteld om bepaalde doelen te halen voor wat betreft het percentage groen energie dat opgewekt wordt. China zegt dat ze er bijna zijn.

China is een heel erg groot land en een van de grootste vervuilers (plaats 13). Ze zetten hun beste beentje voor om dat om te draaien en werken heel hard aan het aantal Gigawatts groen stroom dat het land per jaar produceert. 

Dit jaar zal het land 70 Gigawatt aan windenergie toevoegen en 190 Gigawatt aan zonne-energie. Aan het eind van 2023 was de totale capaciteit voor groene energie 1050 Gigawatt. Met de extra capaciteit die dit jaar gerealiseerd wordt of gerealiseerd zal worden komt het totale aantal op 1310 Gigawatt.

Magic Number

Hiermee passeert China de grens van 1200 Gigawatt aan hernieuwbare energie die was gesteld voor 2030. Ze lopen dus zes jaar voor op schema en dat is op zijn minst bijzonder te noemen.

Er is altijd een maar…

Een fantastische prestatie, maar zelfs onze Chinese bron houdt een slag om de arm. De cijfers zijn namelijk opgesteld door de China Renewable Energy Engineering Institute (CREEI). Laat dat nu een instituut zijn dat eigendom is van de regering. 

De tweede ‘maar’ is dat men heel erg bang is voor overcapaciteit. Het aanbod van groene energie groeit veel harder dan de vraag. Omdat je het (nog) niet in zulke grote hoeveelheden kan opslaan in batterijen of accu’s ontstaat de kans dat de capaciteit er wel is, maar de vraag niet.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.