Tesla en Kia aan kop op Nederlandse automarkt, EX30 stuwt Volvo flink omhoog

©Volvo

Tesla Model Y populairste auto in Nederland, Volvo EX30 snelste groeier
2 juli om 11:21

Tesla is al jaren dominant op de Nederlandse automarkt en ook in de eerste helft van dit jaar was een Tesla het meest verkochte exemplaar: de Model Y. Maar door de EX30 ziet Volvo zijn plek op de ranglijst flink omhoog schieten.

Drie merken delen de afgelopen zes maanden de eer op de Nederlandse automarkt, berekende AutoWeek door de verkoopcijfers van Bovag, RAI Vereniging en RDC op te tellen en te vergelijken met vorig jaar. De Tesla Model Y is met ruim 8000 geregistreerde modellen de bestverkochte auto in Nederland in het eerste halfjaar. De Model Y wordt gevolgd door de Kia Niro, de Volvo XC40/EX40 en de Volvo EX30.

Kia staat in totale aantallen dan weer op de eerste plaats: 18.691 registreerde auto's in Nederland in de eerste zes maanden van dit jaar, een groei van ruim 10 procent ten opzicht van vorig jaar. Maar dan Volvo: dat schiet naar de tweede plaats met 17.809 geregistreerde modellen, een groei van bijna 90 procent ten opzichte van vorig jaar. Dat is te danken aan de sterke prestaties van de Volvo EX30, die in afgelopen halfjaar net iets populairder bleek dan de Tesla Model 3.

Ondanks de vernieuwde Model 3 moet Tesla het dus doen met een vierde plaats op op de ranglijst, met 13.430 geregistreerde auto's, alsnog een groei van bijna 50 procent vergeleken met vorig jaar – maar Tesla moet wel Toyota voor zich dulden.

Brandstof nog lang niet buitenspel

De lijst bestaat wel uit alle soorten auto's: hybride, elektrisch en brandstof. Daarbij scoorde hybride afgelopen jaar het best: 43,4 procent van de geregistreerde auto's is hybride. Daarna komt volledig elektrisch, met 31,2 procent. Afgelopen halfjaar was 23,6 procent van alle nieuw geregistreerde auto's in Nederland benzine, en slechts 1,2 procent diesel. En vooruit: LPG is er ook nog, 0,6 procent van de geregistreerde wagens rijft op autogas.

Onder de streep zijn er in het eerste kwartaal van dit jaar 3,5 procent minder auto's verkocht dan vorig jaar. Dat komt vooral omdat er minder benzine-auto's worden verkocht. Die plek lijkt vooral ingenomen door zogenoemde mild-hybrides: dat zijn brandstofauto's met een soort elektrisch hulpmotortje. In tegenstelling tot bij volledig hybride auto's kan die elektromotor de auto niet zelfstandig aandrijven, maar wordt de motor dus wat geholpen en is die daardoor wat zuiniger. Maar uiteindelijk moet je ook met zulke auto's nog wel naar de benzinepomp.

Meer elektrisch rijden en mis niets met onze Bright-app.

Lees meer over:

Deel via