©Freepik

Netflix schaft Basic-abonnement in eerste landen helemaal af

Oh jee: Netflix nu echt gestart met het afschaffen van het goedkoopste abonnement

2 juli om 20:17

Netflix wil dat gebruikers meer betalen voor de dienst, en daarom wordt in sommige landen nu het goedkoopste abonnement geschrapt. Wie wil blijven kijken, moet een duurder abonnement nemen.

Netflix was ooit een sympathieke en vooral betaalbare uitdager van de gevestigde orde van bioscopen, videotheken en televisie. Inmiddels is Netflix niet meer weg te denken en dus kan de prijs omhoog. Wat gaan we doen, opzeggen? Blijkbaar hebben we veel over voor Netflix, zoals het nemen van een eigen account omdat we geblokkeerd worden op het account van een ander. De actie tegen accountdelen leverde Netflix flink veel nieuwe abonnees op.

Nu gaat de volgende fase van het plan in: ook het goedkoopste abonnement wordt geschrapt. Dat gebeurt in eerste instantie in Canada en het Verenigd Koninkrijk, waar Netflix wel vaker als eerst wijzigingen in het abonnement test. Verschillende gebruikers op Reddit zeggen al melding te hebben gekregen dat hun Basic-abonnement stopt. Ze krijgen dan de keus: upgraden naar een duurder abonnement, of stoppen met kijken.

Netflix wil reclames laten zien

Netflix wil meer geld per kijker verdienen, en dat kan op twee manieren. Of gebruikers nemen een duurder abonnement, of ze stappen over naar het abonnement met reclame. Aan die advertenties verdient Netflix namelijk veel geld. En in hoe meer landen Netflix groot wordt op de advertentie-markt, hoe dominanter het wordt en hoe meer het voor zijn reclames kan vragen. Onlangs waren er zelfs al geruchten over een totaal gratis Netflix-abonnement met reclame, zóveel geld leveren ze dus op.

Hoewel Canada en het Verenigd Koninkrijk nu als eerste aan de beurt zijn, lijkt het een kwestie van tijd voor het Basic-abonnement in ieder geval in westerse landen helemaal verdwijnt. Hij hebben genoeg te besteden, en Netflix heeft inmiddels duidelijk gezien dat we best meer willen betalen voor de dienst. Wel lijkt de voorwaarden dat er eerst een reclame-versie van Netflix beschikbaar moet zijn, en dat hebben we hier nog niet. Ook zag je de stap in de andere landen al aankomen: daar konden nieuwe abonnees al een hele tijd niet meer kiezen voor het Basic-abonnement.

Dan nog als opfrisser: het Basic-abonnement kost hier in Nederland 8,99 euro per maand en biedt 720p-kwaliteit op één scherm tegelijk. Met het Standaard-abonnement kijk je in 1080p op twee schermen tegelijk voor 13,99 euro per maand, en voor 4K en vier schermen tegelijk betaal je maandelijks 18,99 euro voor Netflix Premium.

Meer Netflix en mis niets met onze Bright-app.