Is dit de nieuwe, elektrische NASCAR-raceauto?

©NASCAR

Is dit de nieuwe, elektrische NASCAR-raceauto?
7 juli om 16:00

Terwijl we vol interesse hebben gekeken naar de races van zelfrijdende raceauto’s in Dubai, dient het volgende duurzamere race-alternatief zich aan. Ook de ultra-Amerikaanse NASCAR moet eraan geloven. 

Dit weekend werd tijdens Chicago Street Race een nieuwe, elektrische NASCAR-wagen getoond. De NASCAR-races onderscheiden zich traditioneel gezien voornamelijk door het ovaalvormige circuit waarop ze rijden. Rondje na rondje scheuren de coureurs op een haar na langs elkaar, waarbij meervoudige ongelukken op de loer liggen.

NASCAR-auto

De duurzamere, nieuw gepresenteerde NASCAR-auto is er een van de Zweedse firma ABB, gebaseerd op het Next Gen-chassis dat NASCAR in 2022 introduceerde. De bolide heeft wat weg van de Ford Mustang Mach-E. Er zitten drie elektromotoren in, waarvan twee achterin en één voorin. Ze worden van energie voorzien door een 78 kWh vloeistof-gekoelde batterij die op 1.000 kW energie kan pieken.

Een tof design met een hoge spoiler en een flinke voorbumper, maar toch zullen we die niet snel op het circuit zien. Deze 1,5 miljoen dollar kostende ABB NASCAR EV is nog een prototype, dus waarschijnlijk blijven het de komende tijd nog wel de V8-motoren zijn die je kunt horen ronken. Wij zouden er ook nog niet voor kiezen als wij een raceteam waren: het snelste rondje was twee tienden van een seconde langzamer dan een normale NASCAR-auto. Het moge duidelijk zijn: deze elektrische race-auto is qua snelheid in ieder geval heel dichtbij. Vooral als er iets aan het gewicht kan worden gedaan, dan is deze e-NASCAR wel sneller.

Lees meer over autosport.