'In 2040 te weinig stroom voor krachtigere computers'

'In 2040 te weinig stroom voor krachtigere computers'

25-07-2016 12:20 Laatste update: 19:05

Het energie-aanbod wordt de bottleneck voor de grootschalige ontwikkeling van krachtigere computers, meent de Amerikaanse branchevereniging van chipfabrikanten.

De Wet van Moore is een bekende voorspelling van Intel-oprichter Gordon Moore: het aantal componenten per chip zal elke twee jaar verdubbelen. Al ruim 50 jaar worden transistors inderdaad kleiner en zijn chips krachtiger geworden, zonder dat ze groter worden of meer energie vragen. Maar volgens de Semiconductor Industry Association komt daar in 2021 een eind aan.

Vanaf dat jaar zouden transistors niet meer kleiner gemaakt kunnen worden. De simpele reden is dat het financieel niet haalbaar is. In plaats daarvan bekijken bedrijven andere technologieën om beschikbare ruimte in computers optimaal te benutten. Het aantal bedrijven dat elkaar kan beconcurreren wordt steeds kleiner en eerder dit jaar bleek dat Intel steeds meer tijd nodig heeft om kleinere chips te maken.

3D-chips

Daarnaast stelt de associatie dat elektriciteit een groot probleem gaat worden om computers te blijven aansturen. In 2040 zou er meer energie nodig zijn dan de wereld kan produceren.

Met andere technieken kan de complexiteit van chips in de komende jaren echter nog wel worden uitgebreid, bijvoorbeeld met behulp van 3D-chips. De roadmap hoeft niet helemaal precies te zijn, maar het geeft wel een indicatie van hoe we ervoor staan.

Bron: Bright.nl. Like Bright op Facebook

Meer op rtlz.nl:
Special Toekomstmakers: computerchips straks 100.000 keer sneller dankzij fotonica