Apple beroept zich op vrijheid van meningsuiting in FBI-zaak

Apple beroept zich op vrijheid van meningsuiting in FBI-zaak

24-02-2016 11:19 Laatste update: 27-04-2018 08:39

In het hackdebat rond de iPhone van de San Bernandino-schutter, wijst Apple nu naar de Amerikaanse grondwet om de kraak te weigeren.

Apple is van plan om de Amerikaanse grondwet erbij te halen als wapen in de strijd tegen de FBI om data van een iPhone te halen. Dat vertelt Theordore Boutrous, één van de twee advocaten die Apple op de zaak heeft gezet, tegen de Los Angeles Times. Volgens hem is de eis van de FBI inbreuk op de vrijheid van meningsuiting.

In strijd met grondwet

De FBI probeert via de zogeheten All Writs Act te forceren dat Apple aan het verzoek gehoor geeft. Met de wet, die stamt uit 1789, kan een bedrijf gedwongen worden om alles wat mogelijk is uit te voeren om aan onderzoek mee te werken, zolang het legaal is. Ook moet het verzoek redelijk zijn.

Dat is het volgens de advocaat dus niet. "De overheid probeert hier gebruik te maken van een statuut uit 1789 op een manier die nog niet eerder is gebruikt", zegt Boutrous. "Ze willen een eis van de rechtbank waarmee Apple gedwongen wordt nieuwe software te schrijven, om Apple’s standpunten aan banden te leggen." Volgens de advocaat hebben rechtbanken eerder al bepaald dat ook het schrijven van computercode een manier is van jezelf uitdrukken, iets dat door het eerste amendement wordt beschermd.

Waarom hacken?

De Amerikaanse overheid wil toegang tot de iPhone 5C van terrorist Syed Farook, die eind vorig jaar samen met zijn vrouw veertien mensen dood schoot in San Bernandino. Daarbij raakten ook nog 22 mensen gewond. Door in zijn telefoon te kijken, hoopt de FBI meer informatie in te winnen. Apple noemt het een grote inbreuk op privacy. Zo’n achterdeur kan volgens het bedrijf niet voor één toestel worden ingebouwd. Dat betekent dat mogelijk alle iPhones toegankelijk zijn en in potentie dus ook voor criminele hackers. Ceo's van grote bedrijven zoals Google, Facebook en WhatsApp hebben hun steun aan Apple betuigd.

Demonstratie en opiniepoll

Dinsdag kwamen honderden demonstranten bijeen voor Apple Stores in vijftig Amerikaanse steden. Zij steunden Apple in de zaak tegen de FBI met borden als 'Don’t break our phones' en 'Secure phones save lives'. Op 28 februari wordt ook een protest gehouden in Amsterdam bij de winkel van Apple.

Uit een nieuwe opiniepeiling door Reuters blijkt dat er meer Amerikanen de kant van Apple kiezen dan die van de FBI: 46 procent is het eens met Apple, terwijl maar 38 procent het oneens is. De rest heeft nog geen mening over de kwestie.