Nieuws

NS-app toont waar nog zitplaatsen vrij zijn

10 april 2018 07:08

De NS test vanaf vandaag een nieuwe functie in zijn reisplanner-app waarmee je ziet waar in de trein nog zitplaatsen vrij zouden zijn.

Het komt vaak voor dat het ene rijtuig overvol is, zodat mensen moeten staan, terwijl aan de andere kant van de trein nog voldoende plek is. Om de bezetting van treinen beter te spreiden voegt de NS vanaf vandaag een nieuwe functie aan de NS Reisplanner Xtra-app toe: een zitplaatszoeker. Die functie wordt in eerste instantie alleen getest op de sprinters tussen Den Bosch, Nijmegen en Arnhem.

De reisplanner-app laat al langer globaal zien welke treinen druk zijn, op basis van gemiddelden. De nieuwe functie toont per treinstel met een kleur hoe druk het actueel is: groen, geel of oranje. Dat wordt bepaald op basis van informatie van sensoren in het spoor die het gewicht van elk rijtuig meten. De NS wil later ook gegevens van het klimaatsysteem in treinen die de CO2 meten gebruiken om nog beter te bepalen hoeveel mensen er in een treinstel zijn.

In een derde van de treinen blijven veel reizigers staan, terwijl er elders lege stoelen zijn, stelt de NS op basis van een onderzoek onder hoofdconducteurs. Het traject Arnhem - Den Bosch geldt volgens de NS als een eerste test. "Dit traject is bewust gekozen: hier komt het vaak voor dat reiziger aan één kant van de trein staan, terwijl er aan de andere kant nog zitplaats is."  

De sensoren in het spoor die het gewicht van treinstellen meten zijn oorspronkelijk bedoeld om goederenvervoerders op basis van het gewicht af te kunnen rekenen. Ook worden ze gebruikt om de kwaliteit van de wielen te meten.  

Lees ook:

Trein van morgen: vol usb-poorten en balanskussens

Zo kan de ov-chipkaart gebruiksvriendelijker worden