Apple Music-manager: muziekdiensten zijn inwisselbaar

Apple Music-manager: muziekdiensten zijn inwisselbaar

27-03-2018 07:46 Laatste update: 07:45

Muziekdiensten als Spotify en Apple Music lijken te veel op elkaar. Dat kan zo niet blijven voortduren, denkt Jimmy Iovine van Apple Music.

Iovine, die binnenkort stopt met de dagelijkse leiding bij Apple Music, vindt dat muziekdiensten meer originele content moeten aanbieden. “De streaming-diensten rekenen nu allemaal 9,99 dollar en bieden allemaal dezelfde muziek aan”, zegt hij in een interview met de BBC.

Iovine noemt Netflix als voorbeeld. “Netflix steekt miljarden per jaar in originele content. Ze hebben daardoor een unieke catalogus en kunnen je 10,99 dollar abonnementsgeld laten betalen.” Hoewel Apple Music in het verleden enkele malen nieuwe muziek exclusief aanbood, investeert het bedrijf nu vooral in videocontent, zoals Carpool Karaoke.

Volgens Iovine zouden de muziekdiensten een plaats moeten zijn waar artiesten in contact treden met hun publiek. De voormalige producent van Bruce Springsteen en U2 en oprichter van Beats meent dat de muziekdiensten nog een lange weg hebben te gaan. “Ze moeten je in beweging brengen en cultuur naar je toe brengen.”

Nieuwe bands profiteren

Dat streamingdiensten nog niet de Iovine gewenste ontmoetingsplaats voor artiesten en publiek zijn, heeft mogelijk ook te maken aan de moeizame relatie die veel muzikanten en componisten hebben met dergelijke muziekdiensten. Sinds de opkomst van streaming is er veel kritiek geweest op het businessmodel van muziekdiensten. Zo was Taylor Swift lange tijd verwikkeld in een strijd met Spotify, omdat de dienst muziekmakers niet eerlijk zou belonen.

Volgens Iovine ligt het probleem echter bij de muzieklabels en de wijze waarop zij de streamingopbrengsten verdelen. “Het probleem van de artiesten ligt echt niet bij de streamingdiensten.” Hij wijst erop dat het met name nieuwe bands zijn die profiteren van Apple Music en Spotify, “omdat jonge mensen het meeste gebruikmaken van streaming”.

iTunes

Iovine verklaart ook tegenover de BBC dat het onvermijdelijk is dat Apple stopt met de iTunes Store, waar gebruikers losse nummers en albums kunnen downloaden. Het is nog niet duidelijk wanneer Apple dat gaat doen. “Het stopt als mensen ophouden met kopen.”

Bright doet later vandaag (27 maart) vanuit Chicago verslag van het Apple-event. Volg ons op Twitter en Facebook voor meer updates.