Nieuws

Wetenschappers vinden nieuw soort hologram uit

25 januari 2018 14:11

Bijzonder aan dit hologram is dat je er ook daadwerkelijk omheen kunt lopen.

In de entertainmentwereld is er al regelmatig een artiest opgestaan uit de dood om als hologram terug te keren, zoals Tupac en Michael Jackson. Bij de demonstraties zien de artiesten er inderdaad uit als of ze recht voor je staan, maar dat werkt alleen als jij recht voor hen staat. Het hologram wordt namelijk gebeamd op een scherm, waardoor het beeld vreemd wordt als je er vanaf de zijkant naar kijkt.

Lasers

Wetenschappers hebben nu een manier gevonden om een hologrammen ook daadwerkelijk een 3D-vorm te geven. Als je er met een groep omheen staat, dan zal iedereen vanuit zijn eigen perspectief het hologram zien.

Dit komt doordat de door hen ontwikkelde 'beamer' twee elementen combineert. Het schiet lasers de lucht in, maar projecteert daar vervolgens kleuren overheen, zo is te lezen in het onderzoeksverslag. Zo krijg je bijvoorbeeld deze vlinder.

Kleiner dan een vinger

Op dit moment staat de technologie nog echt in de kinderschoenen. De vlinder is niet groter dan een centimeter, terwijl daar wel al een reusachtige 'beamer' voor nodig is.

De leidende professor Daniel Smalley vergelijkt de innovatie met het verschil tussen 2D- en 3D-printen. "Het is alsof we iets in 3D in de ruimte printen en het dan weer heel snel uitgummen", zegt hij tegen AP.

Zelf een hologram worden? Bekijk hier hoe je dat voor elkaar krijgt.

Lees ook:

Werken we straks allemaal met hologrammen op kantoor