Kodak lanceert cryptomunt, koers schiet omhoog

Kodak lanceert cryptomunt, koers schiet omhoog

10-01-2018 12:13 Laatste update: 26-04-2018 14:35

Eastman Kodak is enorm in beurswaarde gestegen. De reden? Een voornemen om iets met de blockchain en een eigen cryptomunt te gaan doen.

De beurswaarde van Kodak nam gisteren met maar liefst 120 procent toe. Kodak is daarmee het zoveelste bedrijf dat profiteert van de cryptomanie. In een persbericht schrijft het bedrijf dat het de blockchaintechnologie wil gebruiken om een platform op te zetten waarop fotografen rechten kunnen verkopen voor het gebruik van hun materiaal.

Door het vastleggen van de foto's in de blockchain kan een rechthebbende volgens Kodak onweerlegbaar bewijzen dat hij daadwerkelijk de eigenaar van een werk is. De nieuwe technologie speurt ook constant het internet af om onrechtmatig gebruik van foto's op te sporen.

Kodakcoin

Uiteraard gaat het nieuwe platform ook gepaard met de introductie van een heuse cryptomunt, waarmee fotografen zich kunnen laten uitbetalen: de kodakcoin. Wat je verder precies kunt met die munt, blijft voorlopig nog rijkelijk vaag. Kodak schrijft dat de kodakcoin 'de voorkeursmunt voor de beeldeconomie' wordt, zonder daar verder veel woorden aan vuil te maken. Voor investeerders maakt het op dit moment blijkbaar niet veel uit.

Wellicht dat beleggers ongekende mogelijkheden zien in de nieuwe dienst, maar het is zeker niet onvoorstelbaar dat het vooral een overtrokken reactie is op alles wat met de blockchain en cryptomunten te maken heeft. Eerder maakte ijstheemaker Long Island Iced Tea Corp al een koerssprong van 500 procent nadat het zijn naam had veranderd in Long Blockchain Corp. Een Brits bedrijf dat zijn naam veranderde van On-line Plc naar On-line Blockchain Plc maakte met een koerssprong van een procentje of 400 ongeveer hetzelfde mee.

Mine-apparaat

Overigens had Kodak nog een andere cryptoverrassing in petto. Tijdens de technologiebeurs CES presenteerde het bedrijf ook een bitcoin mining-apparaat. De Kashminer wordt gemaakt door het bedrijf Spotlite en draagt het merk van Kodak.

Erg voordelig lijkt dat trouwens niet voor miners in spe: Spotlite neemt de helft van de opbrengsten in en de huur van het apparaat kost je 3400 dollar voor twee jaar: vooraf te betalen.

Meer over cryptocoins:

Zo bewaar je bitcoins en andere cryptomunten veilig

De 12 beste cryptomunten van 2018