Nieuws

'Apple werkt aan meer geavanceerde recycle-robot'

14 juli 2017 15:38

Apple laat iPhones nu al uit elkaar halen door een recycle-robot, in de toekomst moet zo’n robot alle Apple-producten gaan recyclen.

Tien jaar geleden lag Apple nog weleens overhoop met Greenpeace, maar in 2007 zette Steve Jobs een koers voor een groener Apple in. Inmiddels is Apple volgens Greenpeace uitgeroeid tot het groenste bedrijf ter wereld, met nauwelijks gebruik van fossiele energie en een hoge prioriteit voor recycling.

Dat recyclen gebeurt nu onder meer met recyclerobot Liam. Die robot met 29 armen haalt iPhones razendsnel deeltje voor deeltje uit elkaar, zodat alles weer hergebruikt kan worden. In een Apple-fabriek in Breda staat zo’n Liam-robot, maar als het aan Apple ligt worden zulke robots nog veel geavanceerder.

De site Patently Apple vond in een Apple-patent een beschrijving van een opvolger van Liam. De robot lijkt volgens het patent bedoeld om meer dan alleen iPhones uit elkaar te halen. Mogelijk maakt Apple ook het recyclen van iPads en MacBooks in de toekomst sneller en efficiënter.

Ook robots in Apple Stores

In het patent wordt ook gesproken van Liam-achtige robots voor in Apple Stores. Die kunnen ter plekke bepalen of apparaten nog gerepareerd kunnen worden, en ze anders ter plekke uit elkaar halen. Maar ook het ingewikkelde vervangen van een batterij zou dan voortaan in de winkel door de robot gedaan kunnen worden.

Lees ook: Apple wil af van mijnbouw