LG biedt zijn WebOS-systeem nu opensource aan

LG biedt zijn WebOS-systeem nu opensource aan

20-03-2018 07:45 Laatste update: 08:05

LG heeft een versie van zijn besturingssysteem webOS opensource beschikbaar gesteld, zodat iedere programmeur ermee aan de slag kan.

LG's webOS is een besturingssysteem voor tv's en smarthome-apparaten, zoals slimme koelkasten. Op de televisie kan je met webOS apps als YouTube en Netflix gebruiken. Met de nieuwe opensource versie van webOS hoopt LG dat mensen aan de slag gaan met de code zodat het besturingssysteem op veel meer apparaten wordt ingezet.

De webOS Open Source Edition is bijvoorbeeld geoptimaliseerd voor de Raspberry Pi 3-microcomputers. LG hoopt dat bedrijven webOS ook commercieel gaan inzetten. Dat zal een flinke kluif worden, omdat webOS concurreert met een hele reeks besturingssystemen met een voorsprong. Denk dan niet alleen aan Windows, MacOs, Linux, Android en iOS, maar ook aan Chrome OS en Tizen, dat door Samsung wordt gebruikt in smart-tv's en smartwatches.

Overigens is het niet zo dat LG het volledige webOS vrijgeeft, maar slechts een deel webOS in de vorm van deze Open Source Edition. Dit is de tweede keer dat webOS opensource wordt. De software werd oorspronkelijk door Palm ontwikkeld, maar sloeg niet aan. HP nam het besturingssysteem over stelde het als opensource in 2011 beschikbaar, maar wederom zonder succes.

Bright Stuff: de drie beste smarthome-producten