Nieuws

Hyperloop One wil ook supersnel vervoer onderwater

8 augustus 2016 17:28

De Hyperloop moet in de toekomst vracht van havens in zee naar het land vervoeren.

De Hyperloop bestaat op land nog niet eens, maar er zijn al plannen om het systeem onder water te plaatsen. Dat zegt Peter Diamandis, ceo van de X-Prize Foundation, in gesprek met Business Insider. De onderwaterversie moet gebruikt worden om vracht naar drijvende havens op 16 kilometer van de kust te brengen. Hyperloop is een systeem voor extreem snel vervoer door een buis. Omdat die vrijwel vacuüm is, heeft de pod (een soort wagon) geen last van weerstand en kan hij een snelheid van zo’n 1200 kilometer per uur halen.

Haven in zee, kust voor het strand

"Long Beach, vlakbij waar ik woon, is een prachtig stukje kust van Californië", zegt Diamandis. "Maar het is helemaal bedekt met havens of containers. Stel je voor dat we de kustlijn weer terug kunnen krijgen door de haven kilometers in zee te plaatsen." Diamandis vindt het interessant dat veel ruimte onder de grond niet is benut. "Ik denk dat de Hyperloop belangrijk kan worden voor tunneltechnologie."

SpaceX, het bedrijf van Elon Musk, heeft momenteel een Hyperloop-wedstrijd lopen voor teams die het beste idee voor het vervoermiddel weten te ontwikkelen. Daaraan doet bijvoorbeeld de TU Delft mee, dat eerder dit jaar tweede werd in een wedstrijd - net achter MIT. Begin volgend jaar is de finale waarin 22 teams hun concepten verder uitwerken.

Zeer hoge kosten

Overigens is niet iedereen even enthousiast voor dit project. De ontwikkeling van Hyperloop is enorm prijzig. Volgens Elon Musk kost een Hyperloop van San Francisco naar Los Angeles zo’n 6 miljard dollar, al schat de Amerikaanse spoorwegmaatschappij Amtrak de kosten op 150 miljard dollar.