Facebook moet pseudoniemen toestaan in Duitsland

Facebook moet pseudoniemen toestaan in Duitsland

29-07-2015 05:21 Laatste update: 27-04-2018 22:34

Een Duitse privacywaakhond heeft Facebook op de vingers getikt: het bedrijf moet gebruikers toestaan pseudoniemen te gebruiken.

De toezichthouder voor gegevensbescherming van het Duitse Hamburg, Johannes Caspar, eist dat Facebook gebruikers niet langer verplicht om onder hun eigen naam gebruik te maken van het sociale netwerk. Als het aan de toezichthouder ligt, mag Facebook profielen met pseudoniemen niet langer blokkeren en mag het bedrijf ook niet eisen dat gebruikers een kopie van hun identiteitsbewijs overleggen.

De toezichthouder stelde een Facebook-gebruikster in het gelijk die onder pseudoniem op Facebook opereerde omdat ze geen berichten van haar werk op het sociale netwerk wilde ontvangen. Facebook besloot daarop haar account te blokkeren en het vervolgens weer onder haar echte naam open te stellen. Volgens Caspar was dat een forse inbreuk op haar privacy.

Facebook stelt in een reactie dat het teleurgesteld is. "Het gebruik van echte namen beschermt de privacy en veiligheid van mensen, omdat mensen zo weten met wie ze dingen delen", meent het bedrijf.

Salman Rushdie

Facebook staat pseudoniemen slechts bij hoge uitzondering toe. Eén van de zeldzame gelukkigen die wel een pseudoniem mag gebruiken is de schrijver Salman Rushdie. Hoewel iedereen hem kent als Salman heet hij in werkelijkheid Ahmed Rushdie.

Aanvankelijk besloot Facebook zijn Salman-account dan ook te blokkeren. Pas nadat Rushdie via Twitter een volksopstand had ontketend, besloot Facebook de schrijver zijn zin te geven.

Lees ook:

Facebook buigt voor Salman Rushdie