Intieme data 3 miljoen gebruikers Facebook gelekt
Nieuw datalek

Intieme data 3 miljoen gebruikers Facebook gelekt

15-05-2018 07:47 Laatste update: 08:36

Via makkelijk te vinden inloggegevens kon vier jaar lang iedereen zeer persoonlijke informatie bekijken van bijna drie miljoen Facebook-gebruikers.

Opnieuw blijkt via een persoonlijkheidstest op Facebook data van gebruikers te zijn gelekt, meldt New Scientist. Het gaat om de test myPersonality, die van 2007 tot 2012 was in te vullen via Facebook. Deze persoonlijkheidstest werd afgenomen door het Psychometrics Centre van de University of Cambridge.

Volgens de website van de app betrof het een psychometrische test, een test die psychologische fenomenen meet 'zoals kennis, vaardigheden, attituden, eigenschappen en persoonskenmerken'. Een vergelijkbare test staat nog steeds online.

Externe server

In totaal deden meer dan zes miljoen Facebookgebruikers de test, van wie bijna drie miljoen gebruikers toestemming gaven om de informatie anoniem voor onderzoek af te staan. Daarmee werd de data opgeslagen op een externe server.

Om in deze database te kijken, waren inloggegevens nodig. Voor minimaal vier jaar lang waren deze inloggegevens echter zeer makkelijk te vinden via zoekmachines, waardoor de informatie voor iedereen voor het oprapen lag, schrijft New Scientist. Minimaal 280 mensen van ongeveer 150 instanties hebben dit gedaan, onder wie onderzoekers van Facebook, Google, Yahoo en Microsoft.

Identiteit te achterhalen

De antwoorden in de database waren geanonimiseerd, maar wel gelinkt aan een ID-code. Daardoor konden alle antwoorden toch worden gelinkt aan Facebookprofielen. Het ging hierbij ook om persoonlijk informatie zoals gender, etniciteit en geboortedatum.

Het is de tweede keer dan de University of Cambridge in een kwaad daglicht komt als het gaat om persoonlijke Facebookdata. Via de Facebook-app This Is Your Digital Life van Cambridge-professor Aleksandr Kogan werd informatie doorverkocht aan het omstreden databedrijf Cambridge Analytica, dat het dataschandaal binnen Facebook aan het licht bracht.

Al verboden door Facebook

In de poging om schoon schip te maken heeft Facebook de persoonlijkheidstest al de toegang ontzegd op 7 april dit jaar, al was de app toen niet meer actief.

Gisteren kondigde Facebook aan in totaal 200 apps de deur te hebben gewezen na het dataschandaal van Cambridge Analytica. Alle apps die voor Facebooks beleidswijziging in 2014 toegang hadden tot data van gebruikers werden onderzocht. Bedrijven die weigerden mee te doen of een onvoldoende scoorden bij een doorlichting, zijn verwijderd.

De verwijderde apps worden nog onderworpen aan een vervolgonderzoek. Er wordt gekeken of er data is misbruikt.

Verander deze instellingen om minder met Facebook te delen:

Subscribe je ook op het Bright YouTube-kanaal