'NFC-chip iPhone straks ook voor inchecken en deur openen'
Bliep

'NFC-chip iPhone straks ook voor inchecken en deur openen'

28-05-2018 09:33 Laatste update: 09:44

Apple zou meer ontwikkelaars toegang gaan geven tot de NFC-chips in iPhones.

In vrijwel alle nieuwe smartphones zit tegenwoordig een NFC-chip ingebouwd. Dat type chip wordt bijvoorbeeld gebruikt in bankpassen voor contactloos betalen of in de OV-chipkaart.

Bij de iPhone wordt deze chip bijna nog alleen gebruikt voor de betaaldienst Apple Pay, die in Nederland nog niet beschikbaar is. Nederlandse iPhone-bezitters hebben daardoor nog niet veel aan de chip.

Slim slot

Maar daar gaat verandering in komen, meldt de doorgaans betrouwbare nieuwssite The Information. Apple gaat de chip namelijk openstellen aan meer derde partijen. Meerdere bedrijven krijgen voor toepassingen in het openbaar vervoer, voor slimme deursloten en inchecken in hotels toestemming van Apple.

De nieuwe openstelling wordt waarschijnlijk op 4 juni aangekondigd tijdens Apples ontwikkelaarsconferentie WWDC, waarvan Bright verslag doet.

OV-chipkaart

Ontwikkelaars voor Android kunnen al langer apps maken die de NFC-chip gebruiken. Daarom is het bij sommige banken al mogelijk om te betalen met smartphones via de chip.

Ook testte Translink de chip als vervanger voor de OV-chipkaart, maar de test is vorige maand geannuleerd omdat het te ingewikkeld bleek te zijn.

Mocht de NFC-chip in de iPhone voor alle ontwikkelaars beschikbaar worden, dan opent dit wellicht weer de deur naar nieuwe experimenten voor betalen en inchecken in Nederland.