Hoe Google illegale streaming-app aan 1 miljoen downloads hielp
Popcorn Time

Hoe Google illegale streaming-app aan 1 miljoen downloads hielp

30-05-2018 10:17 Laatste update: 15:13

De illegale streamingapp 'Popcorn' werd door Google in de spotlights gezet in de Play Store. Bright-redacteur Bram vond dat maar vreemd. En Google is dat - na ruim 1 miljoen downloads voor deze app - met hem eens. De app is dinsdag verwijderd.

Toen ik van de week op mijn Android-telefoon de app van Netflix wilde downloaden, werd mijn oog getrokken door een icoontje in de categorie 'Vergelijkbare apps'. Een vrolijk lachebekje keek me aan, in roodwit gestreept kostuum. Die had ik al een tijd niet gezien.

Het was het icoontje van Popcorn Time, de illegale variant van Netflix. De streamingdienst waarmee zo goed als alle films en series zijn te kijken is na een stormachtige opmars door anti-piraterij-organisaties flink teruggedrongen. En daar stond hij, die lachende berg popcorn, weer voor mijn neus, aangeraden door Google.

De app werkt

Ik downloadde de app. De app zelf is zo goed als leeg, maar er staat een instructie en een link naar een website waar je 'Popcorn Time' als APK kan downloaden. Dit is dus een app die je uiteindelijk buiten het toezicht van de Play Store downloadt en installeert.

Een paar minuten later was ik illegaal en gratis series en films aan het kijken, inclusief Nederlandse ondertiteling en Chromecast-ondersteuning. Allemaal dankzij de suggestie van Google. De app werkte overigens vaker wel dan niet en probeert steeds een VPN-abonnement aan te smeren.

Een dag later werd de app me nogmaals aangeraden in de Play Store, dit keer als advertentie in de rubriek 'Gerelateerd aan deze app'. Blijkbaar zet Google niet alleen 'Popcorn Time' in de spotlight, maar verdient het ook nog geld aan het aanbieden van illegale content-app. 

Google reageert en verwijdert hem

Nadat we de app meldden bij een woordvoerder van Google, kregen we enkele dagen later de reactie dat hij na onze melding is verwijderd. "Het team achter de Play Store verwijdert apps wanneer die zich niet aan de regels houden. Dat is nu ook gebeurd bij de genoemde Popcorn-app."

Volgens de pagina van de app in de Play Store was deze app meer dan 1 miljoen keer gedownload. Hij kreeg gemiddeld 4,5 van 5 sterren na 219.000 beoordelingen. "Gebruikers kunnen apps markeren als ongepast indien ze apps zien die niet door de beugel kunnen", liet de Google-woordvoerder nog weten.