Twitter verbant gebruikers die bij aanmelden jonger dan 13 waren
Privacywet

Twitter verbant gebruikers die bij aanmelden jonger dan 13 waren

31-05-2018 12:01 Laatste update: 14:24

Wie bij de aanmelding van Twitter 13 jaar of jonger was, kan zijn account verliezen. Twitter wil zo voldoen aan de nieuwe Europese privacywet.

Twitter stuurt sinds deze week een melding aan gebruikers die ten tijde van hun inschrijving 13 jaar of jonger waren, meldt Motherboard. Volgens de Europese privacywet AVG mogen gebruikers tot 16 jaar niet zonder toestemming van hun ouders gebruik maken van internetdiensten. Landen mogen die grens zelf verlagen tot 13 jaar.

Twitter hanteerde die ondergrens van 13 jaar al langer, maar handhaafde die voorheen nog niet. Nu krijgen gebruikers van onder de 13 jaar bericht dat zij toestemming van hun ouders nodig hebben, als zij hun account willen behouden. Nu alsnog de geboortedatum aanpassen heeft geen zin: Twitter hanteert de datum die bij inschrijving is opgegeven.

Opvallend genoeg geldt de eis ook voor gebruikers die 13 jaar waren toen zij een Twitter-account aanmaakten, maar inmiddels al wel meerderjarig zijn. Twitter zegt dat het niet kan vaststellen welke tweets van de gebruiker zijn gemaakt voor en nadat zij de leeftijdsgrens passeerden.

Geblokkeerd

De betreffende accounts worden direct door Twitter geblokkeerd, maar ouders kunnen aan de hand van een paspoort en geboorteakte aan Twitter bewijzen dat een account van hun kind is en dat zij toestemming voor het account geven. Dan krijgen minderjarige gebruikers weer toegang tot hun account.

Daarnaast lijkt het erop dat gebruikers die inmiddels meerderjarig zijn, zelf met terugwerkende kracht toestemming kunnen geven voor hun eigen gebruik van het platform. Het account verdwijnt in de tussentijd echter wel en het bewijs dat gebruikers leveren moet door Twitter handmatig worden goedgekeurd. Twitter zegt te werken aan een langetermijnoplossing voor gebruikers die zich al op jonge leeftijd inschreven.

AVG

Bedrijven maken de afgelopen dagen rare sprongen door de nieuwe Europese privacywet AVG. Zo zijn sommige onlinediensten en games tijdelijk of permanent niet meer in Europa te gebruiken.