Armband tegen seksueel geweld meet alcohol in bloed
Wearable sensor

Armband tegen seksueel geweld meet alcohol in bloed

30-07-2018 11:31 Laatste update: 15:24

De slimme armband Buzz moet aanranding en verkrachting voorkomen door wederzijdse toestemming over seks expliciet te maken. Dragers kunnen van elkaar checken of ze te veel hebben gedronken.

In Zweden is op 1 juli een wet van kracht geworden die bepaalt dat seks zonder expliciete toestemming verboden is. Zwijgen, ook als je handelingen op instemming lijken, is niet voldoende. Daar spelen de ontwerpers van de gadget Buzz op in. Er is een duidelijk verband tussen aanranding en overmatig drankgebruik, ook van het slachtoffer, stelt een gynaecoloog die bij Buzz betrokken is. 

Te dronken of niet?

Met de Buzz-armband kun je checken of je gesprekspartner niet te dronken is om beslissingen te nemen. Door de wearables tegen elkaar te houden wissel je elkaars staat van capaciteit uit. Buzz doet dat op basis van het alcoholpromillage in je bloed. De armband geeft aan als je voorbij het punt bent waarop je nog bewust beslissingen kan nemen. In dat grijze gebied ontstaan veel dubbele boodschappen en miscommunicatie, waarna het mis gaat. Gaat één van beiden het grijze gebied binnen, dan krijgt de ander een melding.

Sensor

De technologie om met een sensor door de huid het alcoholpromillage te meten is pas dit jaar beschikbaar gekomen, zegt het ontwerpbureau New Deal Design, dat eerder werkte aan de activiteitentracker Fitbit. Buzz heeft frisse looks met een gaasachtig bandje in geel, blauw en grijs.

Buzz is nog een concept. Het is nog niet bekend of en wanneer de armband echt op de markt komt.

De Nederlandse startup Invi werkt ook aan een armband die seksueel geweld moet tegengaan. Het polsbandje heeft een geurcapsule, die je in onveilige situaties los kan trekken. De vieze stank die vervolgens opstijgt moet aanvallers wegjagen. Bekijk ook onze video over Invi: