Miljard krediet voor hyperloop voor auto's
Met 320 km/u langs de file

Miljard krediet voor hyperloop voor auto's

20-07-2018 21:30 Laatste update: 22-07-2018 16:34

Een Chinees bedrijf maakt 1 miljard dollar vrij voor de experimenten van Arrivo: het bedrijf van de vertrokken oprichter van Hyperloop One, Brogan BamBrogan.

Genertec America (GTA) gaat kredieten verstrekken voor projecten van Arrivo over de hele wereld. Daarvoor maakt GTA, dat volledig in handen is van de Chinese overheid, tot een miljard dollar vrij, meldt Bloomberg. GTA heeft eerder al geholpen met de financiering van hogesnelheidsspoor- en andere infrastructuurprojecten in onder meer Iran en Turkije.

Arrivo wil met behulp van pods mensen en auto’s met een snelheid van maximaal 320 kilometer per uur gaan vervoeren. Anders dan bijvoorbeeld Hyperloop One zal Arrivo daarbij geen gebruikmaken van bijna-vacuüm buizen. Volgens oprichter Brogan BamBrogan is dat te duur en complex.

“We willen niet per se de hoogste snelheid halen”, vertelde BamBrogan daarover eerder aan Wired. “Wij zien onze waarde in het snel van A naar B vervoeren zonder files.” Een rit die nu met de auto 35 tot 70 minuten duurt, zou met het systeem van Arrivo in tien minuten kunnen worden voltooid, denkt BamBrogan.

Denver

De financiering van dergelijke futuristische systemen – of het nu hyperloops of hyperloop-achtige systemen zoals die van Arrivo zijn – blijkt tot nu toe een groot probleem: simpelweg omdat de aanleg van dergelijke infrastructuur vooralsnog extreem duur is. De kredietlijn van GTA moet het daarom aantrekkelijker maken voor (lokale) overheden om te investeren in Arrivo-infrastructuur.

Arrivo is onder meer in gesprek met Denver, dat wel oren heeft naar een snel transportsysteem omdat de stad overweegt een gooi te doen naar de organisatie van de Winterspelen in 2030. Daarnaast zijn er volgens het bedrijf nog vijf andere overheden elders die interesse hebben getoond.