Ruimtevaartbedrijf Microsoft-oprichter ontwikkelt raketten
Launch in 2022

Ruimtevaartbedrijf Microsoft-oprichter ontwikkelt raketten

21-08-2018 15:31 Laatste update: 17:50

Stratolaunch, het ruimtevaartbedrijf van Microsoft-oprichter Paul Allen, gaat een ruimtevliegtuig en eigen nieuwe raketten ontwikkelen.

De raketten en het ruimtevaarttuig zullen allemaal gelanceerd worden vanaf het enorme vliegtuig dat het bedrijf eerder al heeft ontwikkeld. Het vliegtuig is inclusief de vleugels 117 meter breed en ruim 15 meter hoog.  Het toestel heeft 28 wielen en zes 747-straalmotoren heeft.

Leeg weegt het vliegtuig ruim 225.000 kilo. Het kan nog eens de helft aan zijn gewicht aan brandstof meenemen. Paul Allen, die in 1975 samen met zijn vriend Bill Gates Microsoft oprichtte, kondigde eerder al aan dat hij het megavliegtuig wil inzetten om raketten vanuit de lucht te lanceren.

Satellieten

Allen wil de eerste door Stratolaunch ontwikkelde raket in 2022 lanceren. Het betreft de Medium Launch Vehicle (MLV), die 3400 kilo aan lading kan meenemen. Daarna volgt nog een zwaardere uitvoering van de MLV, die een lading van 6000 kilo kan lanceren. Denk daarbij aan kleine satellieten die in de lage baan om de aarde zullen gaan draaien.

Ook werkt Stratolaunch nog aan een herbruikbaar ruimtevliegtuig, dat in staat zal zijn om ladingen op te halen en terug te brengen naar aarde. Het ruimtevliegtuig heeft de codenaam Black Ice meegekregen en zal in staat zijn om manoeuvres in de ruimte uit te voeren. Stratolaunch is ook van plan een versie van het ruimtevliegtuig te ontwikkelen dat mensen kan meenemen

De startup van Allen gaat de concurrentie aan met de ruimtevaartbedrijven van twee andere bekende tech-ondernemers: Blue Origin van Amazon-ceo Jeff Bezos en SpaceX van Tesla-baas Elon Musk. De bedrijven spelen in op de toenemende vraag naar ruimtetransport. De komende jaren zullen er veel meer satellieten worden gelanceerd. Volgens Bezos gaat het om 800 satellieten per jaar, een verdubbeling van het gemiddelde in het afgelopen decennium.