Robots Chriet Titulaer te zien in Museum Speelklok 
Wondere Wereld

Robots Chriet Titulaer te zien in Museum Speelklok 

29-08-2018 09:58 Laatste update: 12:56

In het Utrechtse Museum Speelklok zijn vanaf eind deze maand 250 robots van de in 2017 overleden sterrenkundige en tv-presentator Chriet Titulaer te zien.

Het museum krijgt ze in bruikleen van de familie van Titulaer en spreekt van een 'tot de verbeelding sprekende en kleurrijke verzameling van meer dan 250 robots in uiteenlopende vormen en maten'. Onder meer de hypermoderne robot Shimon en de manshoge Klarinetspeler zijn te zien.

Veel mensen kennen Titulaer van zijn tv-programma Wondere Wereld, waarin hij ook muziekspelende robots liet zien. De robots zijn te zien vanaf 21 september tot en met 3 maart volgend jaar.

In totaal heeft de wetenschapper 400 robots verzameld, zegt zijn dochter Karen Titulaer in het AD. "Mijn vader is in de jaren 80 met zijn verzameling begonnen en vond het zó leuk dat hij ook exemplaren uit de tijd daarvoor heeft gekocht. De collectie strekt zich dus over meerdere decennia uit. De meeste van deze robots waren nooit voor het grote publiek te zien. Ze stonden in vitrines in mijn ouderlijk huis."

Huis van de Toekomst

Met Wondere Wereld speelde Titulaer een belangrijke rol in de geschiedenis van technologie op de Nederlandse televisie (lees ons overzicht). Zijn programma blikte vooral vooruit naar de toekomst. In die tijd was de cd-rom nog een zeldzaamheid en was het internet nog vooral een voorspelling.

Hij was medeoprichter van projecten als het Huis van de Toekomst en het Kantoor van de Toekomst. In dit achtergrondartikel blikten we eind 2015 terug op zijn Huis van de Toekomst in Rosmalen, waar in 1989 al te zien was hoe slim wonen er uit zou gaan zien.