Apple dominant op smartphonemarkt: 62 procent van alle winst
Winstmachine

Apple dominant op smartphonemarkt: 62 procent van alle winst

20-09-2018 09:59 Laatste update: 10:42

Apple was in het tweede kwartaal opnieuw de meest winstgevende telefoonfabrikant. Het bedrijf had 43 procent van de markt van telefoons boven de 400 dollar in handen en strijkt 62 procent van alle winst op de smartphonemarkt op.

Dat stelt marktonderzoeker Counterpoint. De onderzoeker rekent alle smartphones vanaf 400 dollar tot het segment 'premium'. Apple verkocht in het tweede kwartaal 43 procent van alle smartphones in die prijsklasse. Samsung kwam met 24 procent op een tweede plaats, gevolgd door Chinese merken Oppo, Huawei en Xiaomi.

Het segment van smartphones tussen de 600 en 800 dollar is grotendeels in handen van Apple en Samsung. Samen hebben ze 85 procent van die topklasse in handen: 44 procent voor Apple, 41 procent voor Samsung. Het hoogste segment, met telefoons van 800 dollar en duurder, is voor 88 procent in handen van Apple.

De dure iPhone X bleek een succes. Apple verkocht de afgelopen kwartalen iets meer iPhones dan voorgaande jaren, tegen een veel hogere gemiddelde prijs. Ook in de cijfers van Counterpoint blijft Apple de smartphonemaker met veruit de grootste winst.

62 procent van alle winst

Apple streek in het tweede kwartaal van dit jaar 62 procent van alle winst in de smartphonemarkt op, ongeveer net zoveel als in de voorgaande twee jaar. Samsung pakte 17 procent van de winst, maar kampt met een dalende trend.

De Chinese concurrenten zitten Samsung op de hielen: Huawei pakte 8 procent van de winst op de smartphonemarkt, gevold door Oppo (5 procent) en Vivo (4 procent).

Kijk ook: eerste indruk van de iPhone XS en XS Max