BitTorrent wordt weer populairder
Comeback

BitTorrent wordt weer populairder

28-09-2018 10:03 Laatste update: 10:12

BitTorrent, dat de afgelopen jaren te lijden had onder de toegenomen populariteit van Netflix en YouTube, neemt weer een groter deel van het totale internetverkeer voor zijn rekening.

Vooral in Azië en Europa maakt de uitwisseldienst een comeback, zo blijkt uit onderzoek van Sandvine. De marktonderzoeker denkt dat de hernieuwde belangstelling voor BitTorrent onder meer te danken is aan de exclusieve content die streaming-aanbieders zoals Netflix, HBO en Amazon produceren.

Wie geen abonnement heeft op alle diensten, mist daardoor bijvoorbeeld Game of Thrones of House of Cards. "Het is erg duur voor de consument om toegang te krijgen tot al deze diensten. Daarom nemen ze een abonnement op een of twee diensten en halen ze de rest binnen via piraterij", stelt Sandvine.

Liever niet wachten

Zelfs als mensen wel legale toegang hebben tot bepaalde content, gaan ze er soms toch toe over om een serie uit illegale bron te downloaden, weet Sandvine. Bijvoorbeeld als ze een paar uur of een dag moeten wachten tot een ondertitelde aflevering van hun favoriete serie in hun eigen land beschikbaar is.

Met name het verschijnen van nieuwe afleveringen van de HBO-serie Game of Thrones leidt tot een toename van het BitTorrent-verkeer.

Europa

In 2011 was nog 60 procent van al het upstream-verkeer via vaste netwerken in Europa BitTorrent-verkeer. Door de komst van alternatieven zoals Netflix daalde dat tot 21 procent in 2011. Inmiddels is BitTorrent in Europa weer goed voor 32 procent van het totale verkeer, schrijft TorrentFreak op gezag van Sandvine.

Wereldwijd is file sharing nu goed voor 22 procent van het totale upstream-verkeer. Ruim 97 procent van die bestandsuitwisseling komt voor rekening van BitTorrent.