Busje kwam zo ūüöĆ

Toezichthouder VS haalt zelfrijdende schoolbus van de weg

23 oktober 2018 10:37

Het Franse bedrijf Transdev moet stoppen met het vervoeren van Amerikaanse schoolkinderen in een zelfrijdend busje.

De National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) heeft de zelfrijdende pods van de weg gehaald in Florida, zo schrijft ArsTechnica. Volgens de Amerikaanse toezichthouder op de verkeersveiligheid  is 'het gebruik van de chauffeurloze shuttle om schoolkinderen te vervoeren illegaal en in strijd met de eerder verleende toestemming'.

Alleen op vrijdag

De inzet van het zelfrijdende busjes was een test, die overigens niet heel indrukwekkend was. Elke vrijdag bracht de pod een groep schoolkinderen naar school, om ze later op de dag weer naar huis te brengen. De afstand was ook te lopen, aan boord was een toezichter en de pod ging slechts 13 kilometer per uur.

Er rijden vele andere chauffeurloze busjes rond die een stuk sneller gaan, maar volgens de NHTSA zijn de busjes van Transdev in Frankrijk gemaakt en hebben de landen andere veiligheidsstandaarden. De eerder verleende toestemming was alleen voor een demonstratieproject en niet voor het vervoeren van kinderen.

Nederland

Ook in ons land rijden autonome busjes rond, zoals de 2GetThere-busjes op het traject van Connexxion in Capelle aan den IJssel. Wel hebben deze bussen grotendeels een afgezette rijbaan tot hun beschikking en rijden ze dus niet of nauwelijks door het reguliere verkeer heen.

Een eerdere test met de autonome bus WEpods op de Wageningen University was geen succes.

In 2016 reed Bram mee met het saaiste ritje ooit