Deze Google-app toont hoeveel tijd je aan apps besteedt
Telefoonverslaving

Deze Google-app toont hoeveel tijd je aan apps besteedt

21-11-2018 10:21 Laatste update: 10:42

Google heeft de Android-app Digitaal Welzijn officieel uitgebracht. De app geeft inzicht in je telefoongebruik en moet je helpen dit waar nodig te minderen.

De app Digitaal Welzijn is voorlopig alleen te downloaden met Google Pixel-telefoons en Android One-toestellen met Android Pie. Dat zijn onder meer smartphones van Nokia, Motorola en LG.

Gebruikers zien in de app precies hoeveel tijd ze per dag en per week besteden aan bepaalde soorten apps en specifieke apps. Ook wordt bijgehouden hoe vaak gebruikers hun toestel openen en hoeveel berichten er binnenkomen.

Op basis van die cijfers kunnen gebruikers besluiten om per app een maximale gebruikstijd in te stellen. Is bijvoorbeeld het dagelijkse half uur Instagram voorbij, dan krijgen gebruikers een melding en gaat de app 'op slot'.

Volwassen gebruikers kunnen dat slot makkelijk omzeilen, voor kinderen kunnen ouders via Google Family Link een hard slot instellen.

Bedtijd

Daarnaast biedt Digitaal Welzijn de functie 'Bijna Bedtijd'. Daarbij vloeit de kleur langzaam uit apps, totdat ze volledig in zwart-wit worden getoond. Dat moet de ogen minder vermoeien en moet apps minder aantrekkelijk maken, zodat ze voor het slapengaan minder lang worden gebruikt.

iOS en Instagram 

Dit soort functies om overmatig telefoongebruik terug te dringen worden dit jaar door veel techbedrijven toegepast. Zo heeft ook iOS 12 de vergelijkbare functie Schermtijd, en heeft ook Instagram sinds kort de mogelijkheid om een dagelijkse limiet in te stellen.

Kinderen blijken overigens creatief in het omzeilen van de beperkingen. Experts noemen de functies een handig hulpmiddel, maar wijzen er wel op dat echte gedragsverandering een besluit van de gebruiker zelf blijft.

Deze Nokia helpt als je minder je telefoon wilt gebruiken:

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's