97 procent scherm

Deze laptop heeft de dunste schermranden

8 januari 2019 08:42

De nieuwe Asus-laptop ZenBook S13 heeft de kleinste schermranden van alle laptops dankzij een notch die naar buiten steekt.

2018 was het jaar van de notch, de inkeping in het scherm van smartphones. Maar pc-fabrikant Asus begint het nieuwe jaar met een slimme variant van de notch. De nieuwe ASUS ZenBook S13 laptop heeft de dunste schermranden van alle laptops, maar 2,5 mm. Dat is mogelijk door een ontwerp met een omgekeerde notch. 

De notch op een smartphone zorgt voor dunne schermranden door een klein stukje bovenin het scherm in beslag te nemen, waarin de selfiecamera en sensoren verwerkt zitten. De Asus-laptop doet het precies andersom. De notch met camera steekt uit, neemt geen ruimte van het scherm in beslag en dient tegelijkertijd als 'lip' om de dichtgeklapte laptop makkelijker te openen. Dankzij dit ontwerp bestaat 97 procent voor de voorkant uit scherm, stelt Asus.  

De aluminium Asus ZenBook S13 is maar 12,9 mm dik en komt in een reeks configuraties met Intels Whiskey Lake-generatie Core i5 en i7 processoren, grafische kaarten tot GeForce MX150-gpu, maximaal 16GB RAM en ssd-schijven tot 1TB. Met de grafische kaart zou een game zoals Fortnite in 1080p bij 30 fps zijn te spelen.

De S13 heeft één standaard usb-poort en twee usb-c poorten die usb 3.1 ondersteunen en ook nog een microSD-kaartlezer en een vingerafdruksensor in de trackpad. De prijzen van de laptops zijn nog niet bekend.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Qualcomm opent aanval op Intel met laptopchip

Kijk ook: drie unieke laptops

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Bright Stuff: Huawei MateBook X Pro