AirPlay werkt plots niet meer voor Netflix-app op iOS
‘Technische beperkingen’

AirPlay werkt plots niet meer voor Netflix-app op iOS

06-04-2019 14:23 Laatste update: 14:30

Sinds deze week is het niet meer mogelijk om vanuit de Netflix-app voor iOS via AirPlay te streamen naar Apple TV.

“AirPlay wordt niet langer ondersteund voor gebruik met Netflix door technische beperkingen”, meldt Netflix er zelf over. Netflix ondersteunde AirPlay sinds 2013. Engadget wijst erop dat het verdwijnen van de AirPlay-ondersteuning voor de meeste gebruikers nauwelijks gevolgen zal hebben. Apple TV heeft inmiddels een ingebouwde Netflix-app.

Twee weken geleden onthulde Apple zijn eigen videodienst Apple TV+. De reclamevrije abonnementsdienst zal vanaf dit najaar beschikbaar komen in meer dan honderd landen. Hoeveel abonnees moeten betalen is nog niet bekend.

De dienst gaat onderdeel uitmaken van de nieuwe Apple-TV-app die daarnaast ook abonnementen op andere videozenders zoals HBO aanbiedt. Het wordt niet mogelijk om Netflix te kijken via de nieuwe Apple-TV-app.

Abonneren via iOS-app niet meer mogelijk

Sinds eind vorig jaar is het ook in geen enkel land meer mogelijk voor nieuwe Netflix-abonnees om zich te abonneren via de iOS-app. De tv-dienst hoopt zo meer in eigen zak te houden. Apple pakt in het eerste jaar 30 procent van het abonnementsgeld en daarna 15 procent.

Volgens analisten van Morgan Stanley is deze stap van Netflix direct zichtbaar in de omzet die Apple behaalt met entertainment-apps in de App Store. In het eerste kwartaal van dit jaar groeide die omzet ‘slechts’ met 26 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar – een veel lagere groei dan in voorgaande jaren.

Volgens Sensor Tower bracht de Netflix-app vorig jaar 256 miljoen dollar in het laatje bij Apple. Daarmee was het de iOS-app die verreweg het meeste opleverde.