Wetenschappers maken het 'zwartste' materiaal ooit
Donker

Wetenschappers maken het 'zwartste' materiaal ooit

13-09-2019 13:36 Laatste update: 13:36

De Amerikaanse MIT-universiteit ontwikkelt een materiaal dat bijna 100 procent van het licht absorbeert. Het materiaal is zwarter dan de Vantablack-verf.

BMW heeft onlangs een BMW X6 gespoten in Vantablack, een verf die als het zwartste zwart werd bestempeld, omdat het 99 procent van het licht dat erop viel absorbeert. 

MIT-wetenschappers hebben echter een nieuw materiaal ontwikkeld, dat maar liefst 10 keer zwarter is dan het zwartste materiaal tot nu toe.

Koolstof nanobuisjes

Het materiaal bestaat uit verticale uitgelijnde koolstof nanobuisjes (CNT), oftewel microscopische draadjes van koolstof die de wetenschappers als een bos van kleine boompjes op een aluminium geëtste folie groeiden. De folie vangt 99,96 procent van het inkomende licht op en is daarmee het zwartste zwarte materiaal dat we tot nu toe kennen.

De MIT-wetenschappers hebben hun bevinding niet alleen in gepubliceerd, maar het materiaal ook als kunstwerk tentoongesteld op de New York Stock Exchange met de titel 'The Redemption of Vanity'.

Het kunstwerk bestaat uit een 16,78 karaat gele diamant van zo'n 1,8 miljoen euro die gecoat is met het nieuwe gitzwarte CNT-materiaal. Het effect is dat de vele facetten van de diamant die normaal glinsteren nu overkomen als een vlak, zwart gat.

Ruimtetelescopen

Het materiaal heeft volgens de onderzoekers allerlei optische toepassingen, bijvoorbeeld in ruimtetelescopen om ongewenste lichtreflecties te minimaliseren.

De wetenschappers verwachten niet dat dit het zwartste zwart zal blijven. Uiteindelijk denken ze dat de wetenschap de onderliggende mechanismes zal begrijpen om 100 procent zwart materiaal te maken.