'Brussel onderzoekt voortrekken Apple Pay'
Payback?

'Brussel onderzoekt voortrekken Apple Pay'

17-10-2019 18:18 Laatste update: 18:25

Eurocommissaris Margrethe Vestager zou onderzoek laten doen naar concurrentiebeperking door Apple met betaaldienst Apple Pay. Brussel zou aan banken en techbedrijven vragen hebben gesteld.

De Europese Commissie, eurocommissaris Margrethe Vestager in het bijzonder, heeft zijn oog laten vallen op online betaaldiensten zoals Apple Pay. Deze digitale portemonnee werkt alleen op Apple-producten als de iPhone en de Apple Watch en alleen als Apple een samenwerking is aangegaan met een bank.

Aan persbureau Bloomberg en markt-analysebureau MLex laat de commissie weten dat het vragen heeft gesteld over mogelijke beperking van de mededinging aan aanbieders, banken en app-bedrijven. "De commissie monitort mogelijke anti-competitieve marktpraktijken en misbruiken. In deze context is de commissie de ontwikkeling van de mobiele betaaloplossingen actief aan het volgen, zo ook het gedrag van aanbieders in deze sector, inclusief mobiele betalingen."

Bronnen hebben aan MLex verteld dat het onderzoek zich specifiek richt op Apple Pay. Het bedrijf zou vragen hebben ontvangen van de eurocommissaris.

NFC-toegang

De vragen gaan met name over de toegang tot de NFC-chip. Apple maakt contractuele afspraken met banken op welke voorwaarden zij zich mogen aansluiten bij Apple Pay, terwijl de NFC-chip in Android-apparaten voor iedere aanbieder open is om te gebruiken.

Tevens wordt volgens MLex bij betalingen via een iPhone voorrang gegeven aan Apple Pay boven alternatieve betaalmethodes, wat ervoor zou zorgen dat concurrenten moeilijk voet aan wal krijgen op de iPhone.

In Nederland

Sinds een aantal maanden is het ook mogelijk om Apple Pay in Nederland te gebruiken. ING Bank had als eerste afspraken met Apple gemaakt, maar daarna volgden Bunq en ABN Amro. Rabobank wordt naar verwachting ook dit jaar nog aangesloten.

Kijk ook: zo gebruik je Apple Pay

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's