© Bright.nl

VS: Huawei krijgt geen toegang tot Amerikaanse technologie
Huawei

VS: Huawei krijgt geen toegang tot Amerikaanse technologie

15-05-2020 17:49 Laatste update: 17:56

De Amerikaanse regering neemt maatregelen om te voorkomen dat het Chinese techbedrijf Huawei chips kan kopen waarin bepaalde Amerikaanse software of technologie is verwerkt.

Dit heeft het Amerikaanse ministerie van Handel bekendgemaakt.

Huawei ligt vanuit Washington al langer onder vuur omdat het nauwe banden zou hebben met de Chinese regering en volgens de Amerikanen door Peking wordt gebruikt om te spioneren.

Door de nieuwe stap tegen Huawei kunnen de Amerikaans-Chinese handelsspanningen verder oplaaien. Huawei waarschuwde eerder al dat Peking met een vergelding zou komen als de Amerikanen het bedrijf verder de pas zouden afsnijden.

Zwarte lijst

Waarschijnlijk komt de nieuwe ingreep hard aan bij de Chinezen. Huawei heeft als maker van onder andere smartphones en netwerkapparatuur juist toegang tot chips nodig.

De VS plaatsten Huawei vorig jaar al op een zwarte lijst, wat deze week met een jaar werd verlengd. Maar het lukte het concern toch nog steeds om Amerikaanse software en technologie te gebruiken.

Tot augustus zakendoen

Nu worden de regels aangescherpt, waardoor Huawei opeens allemaal extra vergunningen van Washington nodig heeft. Wel mogen Amerikaanse bedrijven, die veel gebruikmaken van Huawei-apparatuur, nog tot in augustus zakendoen met het Chinese bedrijf. Een regeling die dat tijdelijk mogelijk maakt heeft de Amerikaanse regering naar eigen zeggen voor de laatste keer verlengd.

Bright test Huawei P40 Pro: