Bijna helft Facebook-gebruikers overweegt te stoppen

Bijna helft Facebook-gebruikers overweegt te stoppen

10-04-2018 14:31 Laatste update: 14:31

Bijna de helft van de Nederlandse Facebook-gebruikers overweegt hun Facebook-accounts te verwijderen.

Het misbruik van de persoonlijke data van Facebookgebruikers laat ook gebruikers in Nederland niet onberoerd. Bijna de helft van de Nederlandse Facebook-gebruikers overweegt hun account te verwijderen. Dat blijkt uit een RTL Nieuws-enquête, uitgevoerd door DVJ Insights. In Nederland zijn er 9,7 miljoen actieve Facebookgebruikers. Een actieve gebruiker van Facebook gebruikt de site maandelijks.

Geen vertrouwen

Uit de flitsenquête blijkt dat van de Facebookgebruikers die wij ondervroegen, ongeveer 1 procent de afgelopen twee weken is gestopt met de website. De meeste mensen zijn gestopt omdat ze Facebook niet meer vertrouwen. Voor een belangrijk deel is dat veroorzaakt door het feit dat Facebook data van gebruikers verkoopt.

8 procent van de ondervraagden zegt binnenkort met Facebook te gaan stoppen. En 40 procent overwéégt om de social media-site voorgoed vaarwel te zeggen.

Informatie misbruik

De onvrede over Facebook is ontstaan doordat het Britse databedrijf Cambridge Analytica mogelijk informatie van 87 miljoen Facebookgebruikers heeft misbruikt. Dat gebeurde onder meer voor de verkiezingscampagne van president Donald Trump. In Nederland gaat het volgens het sociale netwerk om ruim 89.000 gebruikers.

Vandaag en morgen moet Facebookoprichter Mark Zuckerberg opdraven in het Amerikaanse Congres waar hij wordt ondervraagd over het privacyschandaal rond Cambridge Analytica. Zuckerberg heeft al excuses aangeboden en gezegd dat zijn onderneming bezig is met een enorme operatie om het geschonden vertrouwen in drie jaar tijd te herstellen.

Controleer je account

Facebook heeft een pagina gelanceerd waarmee je kunt controleren of jouw gegevens in de handen zijn gekomen van Cambridge Analytica. Controleer het hier.

Pas deze instellingen aan om minder met Facebook te delen:


Lees ook:

Zuckerberg wil Facebook zelf door de crisis loodsen

Commentaar: Zuckerberg moet op zoek naar een opvolger