'Coalitie eens over wijziging aftapwet'

'Coalitie eens over wijziging aftapwet'

05-04-2018 18:11 Laatste update: 21:50

Regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zijn het eens geworden over het aanpassen van de inlichtingenwet.

Dat melden bronnen aan RTL Nieuws. Een krappe meerderheid (49,4 tegen 46,5) stemde tijdens het raadgevend referendum op 21 maart tegen de inlichtingenwet. De coalitiepartijen, die campagne voerden voor een 'ja', willen de nee-stem niet volledig negeren. Ze bespraken de aanpassingen vanmiddag. 

De fractievoorzitters van de coalitie wilden na afloop van het gesprek voor de camera's niets kwijt. Bronnen melden nu wel aan RTL Nieuws dat ze het eens zijn geworden. De aangepaste wet moet op 1 mei in gaan. Over onderstaande aanpassingen zijn de partijen het eens geworden, bevestigen bronnen.

  • De bewaartermijn van gegevens wordt aangepast. De maximale bewaartermijn blijft drie jaar, maar na elk jaar moet een verlenging worden aangevraagd.
  • Er komt betere bescherming van medische gegevens en journalisten.
  • In de wettekst wordt opgeschreven dat de diensten de sleepnet-functie 'zo gericht mogelijk' moeten inzetten.
  • De diensten moeten zogenoemde wegingsnotities schrijven voor elk land waar ze gegevens mee willen uitruilen. In zo'n wegingsnotitie wordt beschreven hoe de buitenlandse dienst omgaat met democratie, mensenrechten, wetgeving en privacy. Deze voorwaarde wordt expliciet in de wettekst opgenomen.

'Kern blijft hetzelfde'

Wordt er nu veel aan de wet veranderd? De kern van de wet blijft hetzelfde, legt politiek verslaggever Fons Lambie uit. "​Door de wet een beetje te veranderen, willen regeringspartijen de nee-stemmer tegemoet komen. Het gaat om aanpassingen op onderdelen van de wet. De basis is niet anders geworden: Nederlandse geheime diensten krijgen meer bevoegdheden en mogen vanaf 1 mei op grotere schaal data verzamelen."

Alle details over de afspraken van de regeringspartijen worden hoogstwaarschijnlijk vrijdag bekend. Dan zal het kabinet het besluit over de wet officieel nemen en naar buiten brengen. 

Lees ook:

Dit staat er in de aftapwet

'Veel te weinig geld voor uitvoeren nieuwe aftapwet'

Zo tapt de AIVD straks internet af