DNB werkt aan eigen variant op bitcoin

DNB werkt aan eigen variant op bitcoin

25-03-2016 14:10 Laatste update: 27-04-2018 07:38

De Nederlandsche Bank (DNB) wil een prototype DNBcoin ontwikkelen, gebaseerd op de blockchaintechnologie, die ook voor bitcoins wordt gebruikt.

Dat staat in het jaarverslag (PDF). DNB zegt te kijken naar innovaties in de financiële sector. Fintech, nieuwe technologie in de financiële sector, wordt in de markt als veelbelovend gezien. DNB noemt het ontwikkelen van een prototype DNBcoin als één van de doelstellingen voor 2016. Door wie de coin ontwikkeld en wat de planning is, is niet duidelijk. 

DNB gaat met deze coin de Bank of England achterna. De centrale bank van onze oosterburen heeft eerder dit jaar al de RSCoin ontwikkeld. Het idee van zo’n munt is niet dat we straks met z’n alleen betalen met deze nieuwe coins’ maar dat het systeem erachter zou kunnen zorgen voor snellere en goedkopere transacties.  

Centraal grootboek

Aan een bitcoin, en vergelijkbare munten, is namelijk een gezamenlijk grootboek verbonden. In plaats van aparte grootboeken bij elke bank, en bijbehorende middenpartijen, kunnen transacties gedaan worden via een gezamenlijk grootboek. En dat scheelt in tijd en kosten.

Plaatsvervangend president van de Bank of England, Ben Broadbent, schetste eerder dit jaar al een extreem scenario: als de wereld overstapt naar een systeem van centrale bank coins, worden commerciële banken in hun huidige vorm misschien wel overbodig. Consumenten zouden kunnen bankieren bij de centrale bank, en hebben geen ING’s of ABN Amro’s meer nodig.

Voorlopig gaat het DNB nog om het onderzoeken van de mogelijkheden van de blockchain-technologie. Daarbij gaat het er niet alleen om dat in de gaten wordt gehouden wat de ontwikkelingen in de markt zijn, maar ook naar het verbeteren van de eigen bedrijfsprocessen.

Verdienmodel banken

DNB denkt dat de technologie niet alleen in het betalingsverkeer kan worden toegepast, maar ook in de financiële dienstverlening in ruimere in, of in de overdracht en registratie van waarden. De bank erkent dat blockchaintechnologie de verdienmodellen en systemen van banken kan aantasten, maar zij kunnen er, denkt DNB, ook van profiteren, doordat er nieuwe manieren ontstaan om omzet te behalen en kosten te drukken. Volgens een woordvoerder kan de technologie ook implicaties hebben voor DNB als toezichthouder.

Eerder wees DNB op de risico's van het gebruik van bitcoins, maar nu zegt de bank ook de kansen te zien in de blockchain-technologie. DNB houdt wel een slag om de arm: 'de vraagstukken als governance en risicobeheersing moeten verder worden onderzocht, evenals de eventuele noodzaak tot regulering'.