Domino's robotpizzakoerier komt ook naar Nederland

Domino's robotpizzakoerier komt ook naar Nederland

18-03-2016 12:03 Laatste update: 27-04-2018 08:08

Pizzaketen Domino's wil ook in ons land een zelfrijdend karretje testen waarmee pizza's worden bezorgd op universiteitsterreinen.

Domino's zegt tegen RTL Z dat het in gesprek is met de Nederlandse toezichthouder RDW om het zelfrijdende voertuig te introduceren. De RDW bevestigt dat, maar heeft het voertuig nog niet gezien: "We gaan er niet van uit dat dit een 1 aprilgrap is, want wij nemen ons werk erg serieus."

Het zelfrijdende robotje, genaamd DRU (Domino's Robotic Unit), is in Australië al enkele keren getest en gaat vanaf deze zomer ook in Nederland rijden op universiteitsterreinen, zegt een woordvoerder. Studenten zijn namelijk een heel belangrijke doelgroep voor Domino's. "En omdat zij relatief jong zijn, zullen ze ook niet snel schrikken van nieuwe technologie", laat een woordvoerder weten. DRU rijdt op het voet- en fietspad en past zijn snelheid daarop aan. Hij kan maximaal 20 kilometer per uur.

Met camera's en sensoren houdt DRU de omgeving in de gaten en ontwijkt hij obstakels. Ook is er een gps-chip aanwezig die de locatie in de gaten houdt. De technologie is ontwikkeld door Marathon Robotics, dat eerder soortgelijke autonome systemen voor het Australische leger ontwikkelde. Naast twee gleuven voor pizzadozen is er ook ruimte voor extra snacks of een drankje. Als DRU bij de bestemming arriveert, kan de ontvanger met een ontvangen code het compartiment met de pizza's openen. 

Domino's Nederland is niet bang dat een dronken student er met het zelfrijdende karretje vandoor gaat, want DRU weegt zo'n 190 kilo. "En als iemand schade aanricht, staat de dader goed op onze camera."