Drone-makers gaan vliegen bij luchthavens met hun software blokkeren

Drone-makers gaan vliegen bij luchthavens met hun software blokkeren

20-05-2016 07:15 Laatste update: 27-04-2018 06:36

Bekende drone-fabrikanten gaan met hun software voorkomen dat drones de lucht in kunnen in gebieden waar in Nederland vliegverboden gelden.

De populaire drone-merken DJI, Yuneec en Zerotech komen met software-updates waardoor hun drones niet meer kunnen vliegen in de gebieden waar in Nederland vliegverboden gelden, zoals in de buurt van luchthavens. De fabrikanten hebben hiervoor de volledige gps-coördinaten gekregen van de overheid, aldus staatssecretaris van Infrastructuur Sharon Dijksma donderdagavond in de Tweede Kamer. Zij noemde de namen van de bedrijven niet, maar volgens bronnen gaat het om onder andere deze drie bekende merken.

Dronefabrikanten kunnen nog niet worden verplicht tot het toevoegen van deze 'geofencing' voor gebieden met vliegverboden. Het wachten is hiervoor op Europese regelgeving. Dijksma verwacht dat die er in 2018 komt. Maar de eerste bedrijven zeggen het volgens Dijksma al eerder vrijwillig in Nederland te willen doen. De merken hebben al geofencing ingebouwd, maar de coördinaten zijn vaak nog niet goed op orde

Er zijn regelmatig incidenten waarbij drones te dicht bij vliegvelden of vliegtuigen komen. Zo zou een KLM-piloot eerder deze maand zelfs een drone op 5 kilometer hoogte hebben gezien. Een drone-expert betwijfelt of dat zo is. Het kabinet en de Tweede Kamer willen de regels voor drones verder aanscherpen. Ze mogen straks bijvoorbeeld tot maximaal 50 meter hoogte vliegen. Ook gaat Dijksma in overleg over een zwaardere strafmaat voor het overtreden van de regelgeving rond drones. In Europees verband wordt er gewerkt aan een verplichte chip-registratie voor drones. De apparaten zijn dan bij incidenten makkelijker te herleiden tot de eigenaren.

Op VliegJeDroneVeilig.nl is een kaart te vinden met alle gebieden waar drones niet de lucht in mogen.