Eerste internationale topopleiding Digital Design

Eerste internationale topopleiding Digital Design

16-03-2017 20:31 Laatste update: 26-04-2018 22:51

De Hogeschool van Amsterdam krijgt de eerste Master in Digital Design in Nederland. De opleiding moet internationale allure hebben.

Sinds 2010 staat Dutch Digital Design al op ons netvlies, we hebben er zelfs een heel Bright-magazine aan gewijd. Combineer Dutch Design met het steeds groeiende aandeel creatieve industrie, en het logische vervolg is een digitale aanvulling. De Hogeschool van Amsterdam start dan ook een Masterstudie over Digital Design

Voor de nieuwe Master werkt de HvA samen met de creatieve industrie en dat maakt de studie wel zo realistisch. De negen betrokken bureaus zijn: Achtung!, DDB & Tribal Amsterdam, FHV BBDO, Fabrique, MediaMonks, Mirabeau, Momkai, Tam Tam en Woedend. Tijdens de studie kun je al apps, VR-ervaringen, websites en andere digitale communicatie ontwerpen met toonaangevende bureau’s. De studie richt zich dan ook op de meest ambitieuzen. De opleiding leidt maximaal 24 studenten uit de hele wereld op tot topontwerpers, die zich na een voltooid jaar Professional Master Digital Design mogen noemen. De studie heet Internationaal, wat tot gevolg heeft dat je niet enkel met Nederlanders studeert maar door anderstalige studenten een breder perspectief krijgt. Ook moet zo het hoogste niveau van studenten bij elkaar komen.

Digital design is belangrijk omdat de creatieve industrie een steeds grotere rol in de Nederlandse economie speelt. In de afgelopen jaren steeg het aantal banen in deze sector met wel 2,5 procent per jaar, ver boven het gemiddelde van andere sectoren. Digital design is een belangrijke aanjager van innovatie en productontwikkeling. Jeroen van Erp, lid van het Topteam Creatieve Industrie en directeur van Fabrique: "Digital design gaat veel verder dan het bouwen van een website of een app. De digitale wereld is een integraal onderdeel van ons doen en laten geworden. Deze component is in veel gevallen bepalend voor een geslaagde en effectieve gebruikservaring en daardoor economisch en maatschappelijk relevant. Daarvoor zijn specialisten nodig en willen we een voedingsbodem creëren voor de grootste talenten."

Dutch Digital Design is ontstaan naast de huidige hang naar oude ambachten en onvervalst handwerk. Opgegroeid in de digitale wereld mengt de nieuwe generatie design moeiteloos met technologie. Kennis wordt gecombineerd met intuïtie, natuur met science-fiction en fantasie met interactie. Neem Fly Light van Studio Drift, dat bestaat uit 160 glazen tubes die zich gedragen als een zwerm spreeuwen in de lucht. Wereldwijd trekt de poëtische techno-ontwerper Daan Roosegaarde aandacht met zijn Dunes en Smog Dome. Deze generatie is bovendien bedreven in het combineren van kwalitatief ontwerp met goed ondernemerschap. Net zoals de studie meteen gecombineerd is met de praktijk. 

Inschrijven is nog mogelijk tot en met 1 mei. In september starten dan een aantal pilotmodules, waarna vanaf februari de studie volledig op stoom is.