'Facebook stelt slimme speaker uit door dataschandaal'

'Facebook stelt slimme speaker uit door dataschandaal'

28-03-2018 09:06 Laatste update: 09:21

Facebook zou zijn eerste slimme speaker eigenlijk in mei willen onthullen, maar stelt dat uit vanwege het dataschandaal.

Facebook zou zijn slimme speaker eigenlijk tijdens zijn ontwikkelaarsconferentie F8 in mei willen onthullen, melden bronnen aan Bloomberg. Maar het bedrijf ligt onder een vergrootglas, na het schandaal met Cambridge Analytica en de ontdekking dat Facebook jarenlang de bel- en sms-geschiedenis van Android-gebruikers heeft verzameld.

Facebook zou voor zijn slimme speaker nu 'opnieuw onderzoeken of de juiste afwegingen zijn gemaakt wat betreft gebruikersdata'. Dergelijke speakers vragen veel vertrouwen van de consument: ze luisteren mee en verzamelen constant informatie over de gebruiker. Tijdens interne tests met een focusgroep was Facebook er al achter gekomen dat gebruikers bezorgd zijn over een Facebook-speaker in hun huis, gezien de intieme data die het bedrijf nu al verzamelt.

Met touchscreen

Facebook zou alsnog van plan zijn om zijn slimme speaker later dit jaar op de markt te brengen. Volgens eerdere geruchten heeft het apparaat naast een spraakassistent ook een touchscreen en kunnen gebruikers videobellen met andere Facebook-gebruikers. Het is niet duidelijk of Facebook ontwikkelaars bij zijn F8-conferentie al de mogelijkheid wilde geven toepassingen voor het apparaat te ontwikkelen. Het aantal toepassingen kan het succes van zo'n speaker bepalen.

Pas deze instellingen op Facebook aan om minder data te delen:


Bekijk ook onze review van de Apple HomePod:


Meer techvideo's? Volg Bright op YouTube