© Daniel Benavides, Creative Commons

Gamesite Twitch lanceert Twitter-kloon voor gamers

Gamesite Twitch lanceert Twitter-kloon voor gamers

07-03-2017 13:21 Laatste update: 26-04-2018 22:51

Twitch, de gamestreamingsite van Amazon, heeft Twitter-kloon Pulse voor gamers gelanceerd. Een concurrent voor Twitter?

Twitch is een populaire site waar gamers livestreams uitzenden van games die ze spelen. Ook e-sports-wedstrijden worden via de site uitgezonden, en nu voegt de site daar een berichtenfunctie aan toe die wel heel erg op Twitter lijkt. Pulse heet de dienst, en hij is bedoeld om streamers direct vanaf de voorpagina van Twitch in contact te brengen met hun volgers.

De dienst laat gebruikers korte stukjes tekst, links, plaatjes en video’s plaatsen, waar gebruikers op kunnen reageren met eigen berichten en emoji. Net als op Twitter komen de berichten in omgekeerde chronologische volgorde te staan, van nieuw naar oud. Wie nu al streamers op Twitch volgt, krijgt straks automatisch de Pulse-feed van die streamers te zien.

Veel populaire streamers hebben miljoenen volgers op Twitch, en daarmee is Pulse voor hun publiek ineens een veel boeiendere manier om op de hoogte te blijven van nieuwe video’s en streams. Pulse is wel meteen een stukje veelzijdiger dan Twitter: gebruikers kunnen bepalen of alleen vrienden hun berichten zien, of iedereen die hen volgt. Ook kunnen streamers zelf comments onder hun berichten verwijderen.

Twitter-alternatief

Daarmee is Pulse op korte termijn vooral een boeiend Twitter-alternatief voor actieve Twitch-gebruikers. Maar zoals The Verge opmerkt zou het best eens meer kunnen worden. Twitch heeft nu immers al bijna 10 miljoen actieve gebruikers en zou zomaar kunnen uitgroeien tot een geduchte concurrent voor Twitter.

Het sociale netwerk pakt de laatste tijd eindelijk zijn meest besproken pijnpunten aan, maar de groei staat al tijden stil voor Twitter. Ondertussen werd Twitch in 2014 overgenomen door internetreus Amazon, en met zo’n sterk moederbedrijf zonder eigen breed sociaal netwerk liggen er zeker kansen voor Twitch. Pulse wordt de komende weken uitgerold voor alle gebruikers, maar is vooralsnog vooral boeiend voor de Twitch-gebruiker.