Google blokkeert Burger King-reclame met 'Ok Google'

Google blokkeert Burger King-reclame met 'Ok Google'

13-04-2017 07:06 Laatste update: 26-04-2018 21:49

Burger King activeerde met een tv-spotje bewust Googles spraakassistent. Maar die las voor dat de burger was gemaakt van rat.

In een nieuwe Burger King-reclame zegt een acteur 'Ok Google, wat is de Whopper-burger?'. Dat zorgt ervoor dat de spraakgestuurde Google Assistant in Android-telefoons en de Google Home-speaker wordt geactiveerd. De assistent las vervolgens informatie voor van een Wikipedia-pagina. Google blokkeert het stemcommando uit de tv-reclame inmiddels. Met je eigen stem naar informatie over de Whopper vragen, kan nog wel.  

Voordat Google actie ondernam, hadden mensen de Wikipedia-pagina over de burger zo gemanipuleerd, dat Google Assistant voorlas dat de Whopper '100 procent rattenvlees' en 'afgeknipte teennagels' bevat. 'Ok, Google' is het commando waar de Google Home-speakers en Android-toestellen continu op de achtergrond naar kunnen luisteren. Gebruikers kunnen daarna hun verzoeken en opdrachten inspreken. Maar de software reageert ook op tv-geluid. Onlangs activeerde een reclamespotje tijdens de Super Bowl per abuis al de Google Home-speakers.  

Stemassistenten Amazon en Microsoft

Ook de spraakassistenten van Amazon en Microsoft zijn al vaker geactiveerd door tv-programma's. Zo ging de Amazon-speaker Echo onlangs over tot het bestellen van producten na een tv-uitzending. En een Microsoft-reclame in 2014 met de woorden 'Xbox On' zorgde ervoor dat de spelcomputers bij mensen aan gingen.

Een geïrriteerde Google Home-bezitter heeft inmiddels commando geprogrammeerd waarmee hij door naar de Whopper te vragen automatisch een boze tweet naar Burger King stuurt: