Google maakt besturingssysteem 'voor alles'

Google maakt besturingssysteem 'voor alles'

15-08-2016 08:44 Laatste update: 27-04-2018 04:01

Google werkt aan een besturingssysteem dat op 'alle apparaten' moet kunnen draaien.

Van de koffiezetter tot koelkast: alles wordt met het internet verbonden. Daarvoor hebben fabrikanten een besturingssysteem nodig, en Google lijkt daar nu mee bezig. Het bedrijf werkt aan een nieuw open systeem dat zo licht is dat het ook op je toekomstige koelkast kan draaien. Het systeem heet Fuchsia en is ontdekt door Android Police, dat de code spotte op Github. Travis Geiselbrecht, ontwikkelaar bij Google, bevestigt dat Fuchsia onder andere op de minicomputer Raspberry Pi 3 draait. Hij vertelt tevens dat het nog een onaangekondigd project is van Google, waar we later meer over gaan horen.

Ook op apparaten met een scherm

Uit de code blijkt dat Fuchsia een relatief licht systeem is dat het uiterlijk van Googles software - het zogeheten Material Design - ondersteunt. Dat impliceert dat Fuchsia ook op apparaten met een scherm gaat draaien. Mogelijk werkt Google aan een systeem dat op zowel mobiele apparaten, pc's als het 'Internet of Things' draait - een universeel systeem voor alles.

Het ontwikkelen van Fuchsia is geen gekke keuze: Google richt zich de laatste vaker op met internet verbonden apparaten voor in huis, zoals de OnHub-router of slimme speaker Google Home. Deze apparaten hebben baat bij een licht en universeel systeem. Google hoeft dan bijvoorbeeld één systeem up-to-date te houden, om zowel zijn router als slimme speaker te beveiligen.

Samsungs Tizen

Samsung heeft al een soortgelijk multiplatformsysteem op de markt: Tizen, dat naast smartphones en smartwatches (zoals de Gear S2) ook op de koelkasten van het Zuid-Koreaanse merkt draait. Ondanks de brede beschikbaarheid is Tizen bij de consument nog niet echt populair.