Google verbiedt cryptomining-extensies voor Chrome

Google verbiedt cryptomining-extensies voor Chrome

03-04-2018 07:42 Laatste update: 07:41

Google staat niet langer extensies toe in de Chrome Store die cryptomunten minen.

Zo wil Google gebruikers beschermen tegen extensies die stiekem gebruikmaken van de computerkracht van de mensen die dergelijke extensies om hele andere redenen installeren. In juli verwijdert Google ook de bestaande extensies die worden ingezet voor het aanmaken van cryptomunten uit de Chrome Store, meldt Wired.

Tot nu toe stond Google mining-extensies toe als de ontwikkelaars gebruikers informeerden over het doel van de extensie. Dergelijke bonafide extensies die bijvoorbeeld geld inzamelen voor een goed doel, zijn echter in de minderheid.

Bij de meeste mining-extensies lichten de ontwikkelaars de gebruikers niet in over de mining-functionaliteit van hun software. De ontwikkelaars doen bovendien flink hun best om de mining-functionaliteit te verbergen, zodat ze door het goedkeuringsproces van de Chrome Web Store heenkomen.

Advertentieverbod

Het stiekem delven van cryptocurrency’s – cryptojacking – is de afgelopen maanden met een flinke opmars bezig. Aanvallers die op die manier rijk hopen te worden, richten zich niet alleen op gewone internetgebruikers maar ook op bedrijven en overheden. Zo werd in februari de publieke cloud van Tesla misbruikt voor het aanmaken van bitcoins.

Het Google-verbod op mining-extensies komt enkele weken nadat Google al besloot om advertenties te verbieden waarin cryptocurrency’s werden aangeprezen.

Lees ook:

Dit zijn de 12 belangrijkste cryptomunten van 2018

Zo bewaar je bitcoins en andere cryptomunten veilig

Tiener hackt populaire Ledger crypto-wallet