© News.cn / Xinhua

Hij bestaat: de bus die over de file heen rijdt

De bus tijdens de testrit

Tech

Hij bestaat: de bus die over de file heen rijdt

03-08-2016 07:48 Laatste update: 15-10-2017 09:18

In China heeft de Transit Elevated Bus zijn eerste testrit gemaakt. Het voertuig houdt het midden tussen een enorme bus, en tram en een monorail en rijdt over andere auto's heen.

De Transit Elevated Bus (of TEB-1) was in mei al op foto's te zien, maar volgens het Chinese persbureau Xinhua News heeft de bus dinsdag zijn allereerste testrit gemaakt in de stad Qinhuangdao.

Vijf steden willen een pilot

De bus is enorm met een lengte van 22 meter en een breedte van 7,8 meter. Hij is 4,8 meter hoog en er kunnen 300 mensen aan boord. Het vervoermiddel rijdt op een soort rails langs de weg. Onder de bus is ruimte vrijgehouden, zodat auto's onder de bus kunnen rijden. Dat idee bleek in mei nog heel heftig voor internetgebruikers. Voor veel mensen leek het alsof de bus andere auto's opat en er onderdoor rijden zou bizar zijn.



De TEB-1 is al jaren in ontwikkeling. Tijdens de International High-Tech Expo van 2010 werd het concept onthuld in Beijing. De ontwerper van de bus, Song Youzhou, zegt dat prototypes op dit moment gemaakt worden. Vijf Chinese steden hebben zich aangemeld voor pilotprojecten. Op de weg waar hij rijdt zullen vrachtwagens ongetwijfeld niet zijn toegestaan. 

Bron: Bright.nl. Like Bright op Facebook