Japanse omroep toont Olympische Spelen in Rio in 8K-kwaliteit

Japanse omroep toont Olympische Spelen in Rio in 8K-kwaliteit

02-08-2016 07:40 Laatste update: 27-04-2018 04:32

Hoewel uitzendingen in 4K (ultra-hd) nog schaars zijn, is het Japanse NHK nu al begonnen met uitzenden van 8K.

De Japanse publieke omroep is gestart met satelliet-uitzendingen in de 8K-resolutie, wat de Japanners 'Super Hi-Vision' noemen. Het testkanaal is maandag gelanceerd. 8K telt 7680 bij 4320 pixels en is daarmee vier keer zo scherp als 4K en zestien keer zo scherp als full-hd. 

Omdat niemand al een peperdure voor 8K geschikte televisie bezit, heeft NHK speciale openbare kijklocaties ingericht met schermen die de hogere resolutie aankunnen. Daarop zullen de komende weken onder meer beelden van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro te zien zijn. Onder het huidige 8K-materiaal zijn beelden van een Beethoven-concert geleid door de Japanse dirigent Seiji Ozawa, de J-popster Kyary Pamyu Pamyu en de openingsceremonie van de Olympische Spelen van 2012 in Londen.

NHK loopt vaker voorop met tv-technologie. De omroep startte eind jaren 80 al met (analoge) HD-uitzendingen. Behalve NHK zijn ook Sony en RED bezig met het ontwikkelen van 8K-camerasensoren. Guardians of the Galaxy Vol. 2 wordt de eerste speelfilm die in 8K-resolutie wordt opgenomen.