Kim Dotcom werkt aan Megaupload 2.0

Kim Dotcom werkt aan Megaupload 2.0

07-07-2016 09:16 Laatste update: 27-04-2018 05:03

De flamboyante Kim Dotcom werkt aan een nieuwe versie van Megaupload, alleen dan helemaal versleuteld en met 100GB gratis opslag.

Megaupload 2.0 (of zoals Dotcom zegt: 'Megaupload is coming back') biedt 100GB gratis cloudopslag aan, waar je bestanden direct worden versleuteld. Ze worden dan in versleutelde vorm in de cloud opgeslagen, en alleen jij hebt toegang tot je bestanden.

In januari wordt de dienst door Dotcom gelanceerd en gebruikers kunnen hun versleutelde bestanden tussen al hun apparaten synchroniseren. Met je wachtwoord krijg je dan op je verschillende apparaten toegang tot de bestanden. 

De werking van de Megaupload 2.0-crypto lijkt een beetje op die van Cryptomator, een gratis opensourceprogramma dat bestanden ook versleutelt voordat ze naar de cloud worden geüpload.

'Bestanden niet veilig bij Mega'

Dotcom is bekend geworden met Megaupload en Mega, twee diensten waarmee je online bestanden kunt delen. Megaupload, dat met 50 miljoen bezoekers één van de meestbezochte sites ter wereld was, is door de FBI offline gehaald. Omdat het zo gemakkelijk was om illegale bestanden openbaar te delen, zegt de Amerikaanse filmindustrie bijna 500 miljoen euro te zijn misgelopen. Deze zaak loopt nog steeds.

Mega is een jaar geleden door een Chinees bedrijf overgenomen. "Ik denk niet dat je bestanden daar nog veilig zijn", aldus Dotcom over Mega.