Laatste kans voor gratis Windows 10-upgrade: doen of niet?

Laatste kans voor gratis Windows 10-upgrade: doen of niet?

27-07-2016 17:20 Laatste update: 27-04-2018 04:32

Nog tot vrijdag is de upgrade naar Windows 10 gratis, daarna kost dat ruim 100 euro. Waarom zou je upgraden?

Is het verstandig om te updaten? Dat ligt aan een paar dingen. Allereerst: kan je computer Windows 10 draaien? De minimaal benodigde specificaties vind je hier. Dan is het vooral een kwestie van smaak: ben je bereid om weer te wennen aan een nieuw besturingssysteem? Dat is de grote vraag. Het gros van de programma’s werkt inmiddels op Windows 10, dus daar hoef je je geen zorgen over te maken.

Veiliger

Het installeren van Windows 10 is met name belangrijk vanwege de veiligheid van het systeem. Deze versie van het besturingssysteem wordt regelmatig geüpdatet, waardoor het voor hackers lastiger wordt om bijvoorbeeld een virus op jouw laptop te installeren.

Wat is er nieuw vergeleken met Windows 8?

In Windows 10 keert zowel de startknop als het startmenu terug en lanceert Microsoft de functie Task View. Met die functie kunnen gebruikers makkelijker tussen actieve programma wisselen. Ook wordt Windows 10 het universele besturingssysteem voor pc’s, smartphones en consoles, waarmee apps op elk apparaat hetzelfde werken. Een andere belangrijke vernieuwing in Windows 10 is het centrale overzicht van alle meldingen, te vinden in de rechter hoek. In het notificatiecentrum vind je alle belangrijke berichten, van het weer en een nieuwe e-mail tot een melding van een app.

Wat komt er nog aan?

De eerste grote jaarlijkse update staat gepland voor 2 augustus. Dan krijgt Windows 10 onder andere een donker thema waarmee je beter in de avond kunt werken: de kleuren doen dan niet zo’n pijn aan je ogen. Ook worden pennen beter ondersteund en kun je telefoontjes opnemen via je computer - mits je een Windows-telefoon gebruikt.