NASA-sonde Dawn krijgt nieuwe missie dichtbij dwergplaneet

NASA-sonde Dawn krijgt nieuwe missie dichtbij dwergplaneet

23-10-2017 11:32 Laatste update: 26-04-2018 16:39

Dawn was de eerste ruimtesonde die in een baan rond een dwergplaneet cirkelde. Zijn missie wordt verlengd met nieuwe metingen van dichtbij.

NASA kondigde de nieuwe missie voor de ruimtesonde aan. Hiervoor moet Dawn in een nieuwe baan rond de dwergplaneet Ceres worden gebracht. Daarmee komt de sonde tot een afstand van 200 kilometer. Tot nu toe kwam hij niet dichterbij dan 386 kilometer.

Het belangrijkste nieuwe focuspunt van Dawn wordt om de bovenste laag van Ceres te meten. NASA zegt dat de ruimtesonde gaat bekijken hoeveel ijs er op het oppervlak van de dwergplaneet te vinden is.

In april volgend jaar komt Ceres op zijn kortste afstand van de zon. Mogelijk zal het ijs dan veranderen in waterdamp. Ook dit zal worden onderzocht. Dawn blijft in een baan rond Ceres totdat de sonde het contact verliest met de wetenschappers op aarde. In tegenstelling tot Cassini, het ruimtevaartuig dat NASA vorige maand liet neerstorten op Saturnus toen zijn missie erop zat.

Dawn kwam in 2015 na een vlucht van zeven jaar aan bij Ceres. Het is het eerste ruimtevaartuig dat in een baan rond een dwergplaneet cirkelt. Dawn brengt het oppervlak van de planeet helemaal in kaart, zodat wetenschappers onderzoek kunnen doen naar hoe hij ooit is gevormd.


Bright Day, het techfest van Nederland

Ons techfest Bright Day is op 18 en 19 november in de Jaarbeurs in Utrecht. Ruim 20 duizend vierkante meter met gadgets, games en nieuwe technologie. En als hoofdsprekers de bekende YouTubers Casey Neistat en Simone Giertz. Kijk hier voor het programma en tickets.


Like Bright op Facebook voor meer updates over Bright Day