Oprichter livestream-app Periscope: 'Internet is soms een nare plek'

Oprichter livestream-app Periscope: 'Internet is soms een nare plek'

26-05-2016 05:56 Laatste update: 27-04-2018 06:05

Livestream-app Periscope ligt onder vuur, nadat er een verkrachting en zelfdoding waren te zien. "Internet is soms gewoon een hele nare plek", aldus ceo Kayvon Beykpour.

In het chique Amsterdamse Krasnapolsky-hotel staat de goedlachse Beykpour allerlei Nederlandse journalisten te woord. De 28-jarige ondernemer studeerde aan de prestigieuze Stanford-universiteit en bouwde een appje waarmee je de beelden van je camera direct naar het internet streamt. Nog voordat Periscope publiekelijk beschikbaar was, zag Twitter potentie in de app. Het bedrijf gaf Beykpour miljoenen - er wordt gesproken van bedragen van 50 tot 100 miljoen dollar - om zijn app over te nemen. Sindsdien werkt hij samen met zijn inmiddels 41-koppige team in San Francisco - geheel onafhankelijk van Twitter.

Facebook als grote concurrent

In april is Periscope op scherp gezet, want Facebook introduceerde toen zijn livestreamingfunctie. Beykpour ligt er naar eigen zeggen nog niet wakker van: "Als ik mij constant druk moet gaan maken om wat anderen doen, dan kan ik bezig blijven. Periscopen is inmiddels een werkwoord geworden en dat maakt van ons een enorm sterk merk."

Op de vraag of hij de livestreamingfunctie van Facebook al heeft gebruikt, antwoordt Beykpour kort: "Ja, dat wel." Na een korte stilte geeft hij toe: "Ik moet wel op de hoogte blijven van wat de concurrentie doet, natuurlijk."

Rauwe en ongefilterde actie

Met Periscope wil Beykpour iedereen in de wereld 'een stem geven': "Je pakt je telefoon, start Periscope op en je zendt jouw boodschap uit naar de wereld. Je leeft echt met het moment mee, in plaats van een fotootje te liken. Een vriend van mij livestreamde dat hij aan het joggen was, en ik zei dat ik net in Amsterdam was aangekomen. Hij stopte met joggen, richtte de camera op zijn gezicht en begroette mij. Dat was een toffe ervaring."

Beykpour denkt dat zijn app zo populair is - er zijn inmiddels honderden miljoenen livestreams uitgezonden - omdat je 'rauwe en ongefilterde actie' te zien krijg. Een livestream is niet gemaakt door een professionele regisseur, maar door 'gewone mensen'. Zij laten zien wat er in de wereld gebeurt, waardoor iedereen plotseling een journalist kan zijn.

Verhalen vertellen

Frankrijk en Turkije, twee landen waar politieke onrust heerst, zijn landen waar Periscope op dit moment zeer populair is. Beykpour: "Politieke onrust kan een factor zijn waarom onze app veel wordt gebruikt. Mensen willen dan hun verhaal vertellen, en Periscope biedt hen een platform om dat te doen. Net als Twitter, dat in beide landen ook populair is."

Als favoriete voorbeeld van een Periscope-stream haalt Beykpour het kanaal aan van de Britse televisiepresentator Dan Snow, die Periscope gebruikt om geschiedenislessen te geven. Snow vloog met een drone over Stonehenge heen en streamde, terwijl hij vertelde over de geschiedenis van het monument, de beelden via Periscope. "Het zag er prachtig uit en ik leerde er ook nog iets van", zegt Beykpour.

Verkrachting en zelfdoding

De rauwe en ongefilterde actie waar Beykpour over praat, heeft ook een donkere kant. Zo kwam Periscope in het nieuws omdat mensen de app gebruikten om onder andere mishandeling, verkrachting en een zelfdoding te livestreamen. "Het is tragisch om te merken dat dit soort dingen in de wereld gebeurt. Maar als sociaal platform word je nu eenmaal gebruikt voor het delen van gebeurtenissen - ook de nare. Daar is Periscope geen uitzondering op."

Toen een 18-jarig meisje livestreamde hoe haar vriend een 17-jarig meisje verkrachtte, giechelde ze terwijl de hele wereld live mee kon kijken. Omdat ze enorm veel likes kreeg van kijkers bleef ze filmen, zo beweert ze. Het Franse meisje dat vorige maand haar zelfdoding livestreamde, werd zelfs door anonieme kijkers aangemoedigd.

"Omdat alles live gebeurt, kan het veel meer impact hebben dan alleen een getypt berichtje", legt Beykpour uit. "Het zijn maatschappelijke problemen die we als Periscope zijnde nooit volledig kunnen oplossen. We werken daar wel aan en proberen ons constant te verbeteren, maar het internet is soms ook gewoon een hele nare plek."

Beykpour spreekt later deze week op The Next Web. Onze collega's van RTL Z doen verslag vanaf de conferentie.