Rechtszaak tegen Uber vanwege tracken chauffeurs

Rechtszaak tegen Uber vanwege tracken chauffeurs

25-04-2017 08:32 Laatste update: 26-04-2018 21:49

Een ex-chauffeur van taxidienst Lyft klaagt concurrent Uber aan vanwege het stiekem volgen van Lyft-chauffeurs.

De advocaten van Michael Gonzales betogen dat de activiteiten van Uber nadelige gevolgen hadden voor de inkomsten van Lyft-chauffeurs. De praktijken van Uber leidden er volgens de advocaten toe dat er langere wachttijden ontstonden voor Lyft-klanten, hetgeen er weer toe leidde dat Lyft klanten verloor aan Uber.

Eerder deze maand werd bekend dat Uber tussen 2014 en begin 2016 in het geniep chauffeurs van concurrent Lyft in de gaten hield met een programma dat ‘Hell’ heette. Met behulp van nep-accounts werden Lyft-chauffeurs permanent gevolgd. Door deze informatie te combineren met de gegevens over Uber-chauffeurs kon de taxidienst zien welke chauffeurs voor beide services werkten.

Uber probeerde chauffeurs die voor beide diensten werkten, over te halen om meer voor Uber te gaan werken door hun meer ritjes toe te wijzen en door bonussen uit te keren als ze een bepaald aantal ritjes per week haalden.

Privacy

Volgens de advocaten van Gonzales handelde Uber daarmee onrechtmatig. De praktijken van Uber zouden onder meer een inbreuk zijn op de privacy van de Lyft-bestuurders en op een wet die oneerlijke concurrentie verbiedt. De door Gonzales aangespannen zaak is een zogeheten class action suit: een rechtszaak waarbij ook andere gedupeerden zich kunnen aansluiten.

De recente onthullingen over het ‘Hell’-programma staan niet op zichzelf. In 2014 openbaarde The Verge al eens documenten waaruit bleek dat Uber undercover-medewerkers inhuurde die taxi’s bij de concurrentie bestelden. De undercover-medewerkers probeerden de chauffeurs vervolgens tijdens de rit over te halen om over te stappen op Uber. Ook gebeurde het duizenden keren dat Uber-medewerkers een taxi bestelden en die vervolgens weer afzegden.